Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke a közösségi oldalán élő videóban jelentette be, hogy az általa alapított Második Reformkor Alapítvány számára nem maradt más lehetőség, ki kell lépniük a civilek világából, és be kell lépniük a pártpolitikába

A bejelentés szerint a párt neve Második Reformkor (2RK) lesz. Vona Gábor elmondása szerint a legfontosabb üzenetük a reformkoriság lesz, ügyek mentén kívánnak politizálni, és nem kívánnak szövetséget kötni egyik oldallal sem. Igaz, konkrétumokkal még nem állt elő. Érdemes még felidézni, hogy elmondása szerint nem tartottak toborzást, ugyanakkor a világ minden tájáról jelentkeztek közéjük magyarok. 

A régi/új politikus kritikával élt a kormánypártok „erőszakos rendszerépítésével”, valamint az ellenzéki pártok „tanácstalanságával” szemben is. 

Vona Gábor a 2018-as választási vereségig vezette a Jobbikot. A Fidesz-KDNP kétharmados győzelme után azonban még a választás éjszakáján bejelentette, hogy nemcsak a párt vezetéséből távozik, de lemond a parlamenti mandátumáról is.