Jó előre közzé tettük a Napi.hu hasábjain a figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, miszerint az elmúlt napok hőhullámát követően a piros riasztási fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására lehet számítani szerda éjszaka.

Nos, ahogy azt országszerte tapasztalhatták, a frontbetörés be is következett, és brutálisan erős széllel csapott le Magyarország legnagyobb üdülőövezetére, a Balatonra és környékére – írja az Időkép.

A szakportál a természet elemi erejét szemléltető látványos videókkal bizonyítja, hogy egy balatoni vihar szinte a semmiből tud pillanatok alatt kialakulni, és tarajos hullámokat korbácsolni a vízfelületen, ahogy az történt ma hajnalban is.

Mint írják, Fonyód-Várhegyen 91 km/órás volt a legerősebb széllökés, Balatonföldváron azonban ennél is erősebb, 116 km/órás, orkán erejű szelet mértek.

Tovább tombol a természet

A reggeli jelentések szerint azóta a hidegfront már javában kelet felé robog, ezért Baranya, Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira a legmagasabb, piros fokozatú riasztás van kiadva heves zivatarok veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli veszélyjelzése szerint csütörtökön az érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges.