Daria Fedorova, becenevén „Penész″ Dása szerint a baktériumok, a gombák és más mikroorganizmusok a felelősek azért, hogy a világunk egyben maradjon. Erről készült most egy penészportré a Vértes környékén, ami Radisics Milán, a FotoKozma kurátorának és lányának közreműködésével készült – írja a Feol.

A portré elkészülte különféle dolgok összetapogatásával kezdődik, steril kesztyűkkel. Az összegyűjtött szennyeződéseket aztán petricsészékben tárolják, hogy maguktól növekedjenek, erjedjenek, tenyésszenek. Az alkotásokat mindemellett különleges színezési módszerekkel teszik változatossá, melyeket egy adott pillanatban lefotóznak – fogalmazott a lapnak Radisics Milán.

A kurátor felbuzdult az alkotói technikán, ezért megkérte Dását, hogy készítse el a Vértes penészportréját.

A fenti videóban Radisics és lánya látható, amint „anyagot gyűjtenek″ a portréhoz, a Vértes területén. Többek között vízből, iszapból, útjelző táblákról és kilincsekről vettek mintát. Ezután a kifordított kesztyűket borítékba tették. Mivel a háború miatt nem lehet Magyarországról semmit sem Oroszországba juttatni, ezért Szerbiában kellett feladni a levelet, hogy a moszkvai művészhez eljussanak a minták.

A fotók 3 hét tenyésztés után készültek, a végeredményt a FotoKozma kültéri fotókiállításon tekinthetjük meg október végéig, Csákváron.