Melyik faj viselheti 2024-ben az Év hala címet? Ezt azok döntik el, akik 2023. december 31-én déli 12 óráig leadják szavazatukat a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Réticsík

A választás egyik jelöltje a hajdani mocsárvilág tömeghala, a napjainkban még többfelé megtalálható, de állománynagyság tekintetében már rendkívüli mértékben visszaszorult réticsík. Egykori jelentőségét jól mutatja, hogy a 19. században még egy foglalkozás, a csíkászat is a nevét viselte. Ma már féltett és védett halunk, természetvédelmi értéke példányonként tízezer forint.

Garda

A másik választható faj a Balaton híres hala, a garda, melynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté. Népszerűségének köszönhetően egy sokak által látogatott tihanyi rendezvény, a Garda Fesztivál is viseli ennek a különös és szép halunknak a nevét.

Laposkeszeg

Harmadik jelölt a közepes és nagyobb folyóvizekben otthonos, de a kissé áramló vizekben másutt is előforduló laposkeszeg. Jellegzetessége a kissé nyújtottabb testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farok alatti úszó. No meg az, hogy oldalról erősen lapított, aminek köszönhetően könnyű ropogósra sütni, az íze pedig kiváló.

A Haltani Társaság minden halak iránt érdeklődő személy véleményét szívesen fogadja, de egy helyről csak egyetlen szavazatot rögzít a rendszer.