A minősítés az uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült, és kifogásolt kategóriába három strand:

  • a makói Maros Kalandpart,
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • és a tiszakécskei Tisza-parti strand került. 

Az NNK értékelése szerint folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma, az országos helyzetkép kedvező: az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. 

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak – BalatonTisza-tóVelencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezonban havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. 

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyről van-e szó. 

Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedéseknek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

(MTI)