Egy nagy jelentőségű mérföldkőhöz érkezett a SCHOTT Pharma, mert mostantól steril előretölthető üvegfecskendőket is gyártanak a magyarországi telephelyen, mondta Vizi Balázs, a SCHOTT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak, a most elkészült lukácsházi 28 milliárd forintos beruházással kapcsolatban. A kapacitásbővítést a központi költségvetésből 3,321 milliárd forinttal támogatták és több mint 120 munkahelyet teremtenek, mondta a szakember.

Jelenleg 26 ezer négyzetméteren dolgoznak, az expanzióval körülbelül 20 százalékkal bővül a gyár, több új épületet is építettek, és 21. századi magas hozzáadott értékű technológiát telepítenek a gyártósorokra, mondta az ügyvezető.

Az innovatív cég 14 országban működik. Az új üzem a svájci St. Gallenben lévő telephelye mellett a második olyan lokáció, ahol a vállalat üvegfecskendőket gyárt. 

Kép: SCHOTT Pharma

Főleg exportra termelnek

Vizi Balázs hozzátette, a Vas vármegyei gyógyszeripari csomagolóanyagokat gyártó cég innovatív termékét, vagyis a steril előretölthető üvegfecskendőt jellemzően a GLP-1-től (elhízás elleni gyógyszerek) kezdve a kritikus vakcinákig és az innovatív biológiai készítményekig használják majd a gyógyszercégek. Exportorientált a vállalat, az összes nagy gyógyszercég a vevőik között van, de a magyar piacon is a minden nagy szereplő az üzleti partnerük. Úgy fogalmazott, hogy a Lukácsházán gyártott termékek közel 90 százalékát nemzetközi gyógyszeripari vállalatok rendelik.

Népbetegség a túlsúly

Egy korábbi konferencián elhangzott, hogy a gyógyszercégek közül most az elhízás elleni készítményeket gyártó vállalatok szárnyalnak. Statisztikai adatok szerint 3 milliárd túlsúlyos ember él a világon, 2035-re már a világ 51 százaléka lesz elhízott. 2035-re az elhízással kapcsolatos küzdelem 4 ezer milliárd dollárba kerül majd évente a társadalmaknak. Az elhízás elleni gyógyszerek forgalma 30-40 százalékkal nőhet, 2030-ra elérheti a 80-100 milliárd dollárt. Tavaly már egymillió ember kapott valamilyen elhízás elleni készítményt.

Lépésről lépés növekedett a gyógyszeripari csomagolóanyagokat gyártó cég, ami egyébként a német SCHOTT Pharma magyar leányvállalata. A lukácsházi üzem első termelőcsarnokában 1995-ben indul el a termelés, akkor ampullákat, üvegcséket és karpullákat gyártottak, utóbbi orvostechnikai eszközök többségét a diabéteszes betegek használják, mondta az Economxnak Vizi Balázs.

Úgy fogalmazott, a vakcinagyártásban, a biotechnológiai gyógyszerek esetén és még sok más gyógyszernél is használják a lukácsházi gyárban készült üveg csomagolóanyagokat. Évente több milliárd termék gördül le a gyártósorokról és több száz gyógyszergyárnak szállítanak, leginkább az európai piacra.

A gyógyszerek tárolását szolgáló termékeik szinte minden egészségügyi ellátó intézményben megtalálhatók.

A termékek alapanyaga jellemzően Németországból érkezik, záros határidőn belül el tudják látni a gyógyszercégeket. A koronavírus-járvány alatt óriási igénynövekedést tapasztaltak, de flexibilisen reagáltak, tudták bővíteni a kapacitásaikat, és a SCHOTT tudta az egyik legnagyobb segítséget nyújtani a gyógyszercégek számára, hogy a betegek ellátása ne sérüljön, és a termékek elérhetők legyenek számukra a világjárvány alatt is. Az összes, SCHOTT-gyár azon volt, hogy minél inkább hozzájáruljon a pandémia leküzdéséhez, mondta Vizi Balázs.

Vizi Balázs, SCHOTT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Vizi Balázs, SCHOTT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Kép: SCHOTT Pharma, Péter Benkő

Az Opten adatai szerint, egy dinamikusan növekvő vállalat a SCHOTT Hungary Kft.  A pénzügyi mutatók alapján az látszik, hogy a 2019-es 20,5 milliárd forintos árbevételhez képest 2023-ra már 32,8 milliárd forintot realizáltak. A SCHOTT Pharma jelenleg több mint 1800 ügyféllel dolgozik együtt, köztük a 30 a vezető gyógyszergyártó céggel, melyek az injekciós gyógyszerek területén vannak jelen. A nemzetközi cég 2023-as pénzügyi évben 899 millió eurós árbevételt ért el.

Ez Vizi Balázs szerint ez annak is köszönhető, hogy a magyar gyár a három évtized alatt bebizonyította, hogy jó szakemberekkel, magas hozzáadott értékű és csúcsminőségű termékeket tud előállítani. A gyógyszeripari cég lukácsházi telephelyén nem jellemző a munkaerőhiány, cégen belül is többféle karrierlehetőséget kínálnak munkavállalóinak.