A legnagyobb mérföldkő az új pedagógus-életpálya teljesülése lesz, mondta Maruzsa Zoltán az Origónak adott interjújában és ismét megemlítette, hogy jelentős béremelést terveznek a tanároknak, miközben csökkennek a terheik: heti 24 órát kell tanítaniuk és tíz hét szabadságra mehetnek.

Maruzsa Zoltán szerint a javaslat elkészítését két online pedagógus konzultáció előzte meg, majd egy nagyon hosszú egyeztetési folyamatra került sor.

Mint mondta összesen húsz alkalommal egyeztettek a Nemzeti Pedagógus Karral, a szakszervezetekkel, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal kétszer tárgyalta, az Országos Köznevelési Tanács szintén két alkalommal tárgyalta a törvényjavaslatot. Az Országos Diáktanács is véleményezte.

Ebben az évezredben nem volt még ilyen átfogó szakmai egyeztetés törvényjavaslatról.

Felmondhatnak a tanárok, de október végéig maradniuk kell

Maruzsa Zoltán szerint a döntő többség elfogadja majd a változást, ők optimisták. Az államtitkár így fogalmazott: 

a baloldal azt állítja, hogy több ezer fő távozására kell számítani. Az egészségügyi jogviszonynál is ezt mondták, de nem így lett, hazugságnak bizonyult. Mi jóval optimistábbak vagyunk.

A menetrendről a közoktatás felelőse elmondta: szeptember 15-ig értesítik a munkáltatók a munkavállalókat a törvényből fakadó változásokról, vagyis arról, hogy jövő év január elsejétől milyen új szerződésük lesz. Amint megkapják ezt az értesítést, szeptember végéig tudnak rá reagálni.

Ha elfogadják az ebben foglaltakat, akkor az érintetteknek január elsejével ennek mentén változik majd meg a jogállása. Az eddigi vegyes jogviszony helyett önálló hivatásrendet, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt kapnak a tanárok, a tanítók, az óvodapedagógusok, a gyógypedagógusok, más közszolgálati dolgozókhoz (kormánytisztviselők, rendvédelmi és egészségügyi dolgozók) hasonlóan.

Aki ezt nem fogadja el, annak november végével szűnik meg a jogviszonya; feladatait október végéig kell még ellátnia.

Száz százalékos pedagógus béremelés? Mutatjuk, hogy ki adna ennyit gyermeke tanárának

A 40 év körüli szülők, a 60 éves vagy idősebb nagyszülők és jellemzően a férfiak voltak nagyvonalúbbak a középiskolákban dolgozó pedagógusok fizetésemelésének tekintetében, ez derül ki a Pulzus kutatásából. A megkérdezettek fele 10 és 50 százalékkal több bért adna a gimnáziumi tanároknak, minden ötödik válaszadó pedig még többet, akár 100 százalékkal emelné a tanári fizetéseket. Bővebben >>>