Kevesebb diák jut egy pedagógusra ma, mint 2010-ben, sőt Magyarország Németországhoz és az OECD átlaghoz képest is jobban áll e tekintetben – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Növekedés.hu-nak.

A középfokú oktatásban egy tanár ma átlagosan 11,5 diákot tanít, míg a nemzetközi átlag ennél kettő diákkal több.

A tényszámok cáfolják a pályakezdésről és a pályaelhagyásról szóló rémhíreket: a tanári diploma megszerzése után arányaiban most is annyian vállalnak pedagógusi munkát, mint korábban.

Hasonló a helyzet a felmondásoknál: a tankerületi iskoláknál 1215 tanár nem választotta az új jogviszonyt, összesen 1500 fővel csökkenhetett a pedagógusi létszám, amit a 140 ezer fős teljes állományhoz kell viszonyítani és ahhoz, hogy az általános iskolások száma például 3 ezer fővel csökkent.

A 32,2 százalékos pedagógus béremeléssel kapcsolatban elmondta: a szükséges rendeletmódosítások megszülettek, február 1-ig minden pedagógus megkapja a kinevezés módosítását. A januári béreket minden fenntartó a jogszabályok szerinti ütemezésben fizeti ki, késlekedésre nincs ok.

A pályakezdő tanárok bére nem lehet kevesebb bruttó 528 ezer forintnál.

 

Az előző években köznevelésben és szakképzésben együttesen évi 2-3 ezer tanár lépett be a pályára. Maruzsa Zoltán szerint a számuk biztosan emelkedni fog, és arra is számít, hogy olyanok térnek vissza a pályára, akik már tanítottak, de időközben más pályát választottak.