Az óvodai nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő NOKS-os és technikai dolgozók kimaradtak a béremelésből, pedig az óvodapedagógus-hiány miatt ők is aktív részesei a napi tevékenységnek – írja Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak címzett levelében Lőrincz Tiborné, a dajkák és óvodapedagógusokat segítők csoport vezetője, aki  közel 12 ezer óvodában dolgozót képvisel.

A célja az volt, hogy terjesszék ki az óvodákban dolgozó NOKS-os kollégákra és a technikai dolgozókra is  a béremelést, mert a gyerekek szellemi, értelmi, érzelmi biztonsága érdekében szükség van ezeknek a óvodai dolgozóknak is az anyagi megbecsülésére.

nyílt levélből kiderül, hogy óriási a bérfeszültség, mert a NOKS-os és konyhai dolgozók, a pedagógiai asszisztensek, valamint a takarítók kimaradtak a kedvezményekből annak ellenére, hogy az óvodapedagógus-hiány miatt ők is aktív részesei a napi tevékenységnek, és számos községben, városban több munkafolyamatot látnak el.

Vannak települések, ahol a dajka-, takarító-, konyhai munka egy emberre hárul úgy, hogy semmiféle plusz juttatást nem kapnak. Legalább a helyettesítésért ők is kaphatnának ellentételezést, ahogyan az óvodapedagógusok, ha több feladatot látnak el, vagy délután egyedül felügyelnek a csoportra.

A konyhai dolgozók sem kapják az emelt szabadságot, pedig nem csak konyhai feladatot látnak el. A NOKS-dolgozók bére nem emelkedett az inflációhoz képest, olvasható a levélben, majd hozzáteszik, szintén bérfeszültséget szül, hogy egy kezdő NOKS-dolgozó annyit keres, mint egy nyugdíj előtt álló.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösségi oldalán a nyílt levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy továbbra is követelik, hogy minden dolgozó kapjon béremelést, abból senki ne maradjon ki, ezen felül pedig a szabadságra vonatkozó rendelkezéseket is felül kell vizsgálni – írja az Eduline.hu.