Egy új találmány már menet közben képes meghamisítani a megtett kilométerszámlálót, így az autó sosincs teljesen tisztában azzal a távolsággal, amit a valóságban tett meg. Regisztrálhat nulla kilométert folyamatosan, de azt is be lehet állítani a feltalálók jóvoltából, hogy a megtett távolság hány százalékát regisztrálja az autó.

Később ugyanez az adat jelenik meg a különböző perifériákon is, illetve a felhasználó applikációjára, valamint a márkaszervíz adatbázisába is.

A valós kilométernek azonban még az autóban sem lesz nyoma.

Az eszköz beszerzése és beszerelése is nagyon egyszerű, csupán az autó elektronikájára kell rácsatlakoztatni, egy utólag felprogramozott gyári kapcsolóval azonnal le lehet állítani a számláló mérését, és a műszaki vizsga során sem derül ki – írja a Totalcar.

A lap eddig egyetlen esetről tud, amikor észlelte a vásárló, hogy korábban beszerelték az autójába a kilométerfutást meghamisító találmányt.

A kilométerfutás meghamisítása már az autómobilok hajnala óta létező bűncselekmény: minél kevesebbet mutat az óra, annál újszerűbbnek, megkíméltebbnek és jobbnak feltételezi a vásárló.

A lap azonban megjegyzi, hogy a statisztikák szerint 75 ezer km-rel több van egy magyar autóban átlagosan, mint amennyit a műszerfal mutat.

A számlálok manipulálása tíz éve bűncselekmény Magyarországon, a törvényi szigorítás ellenére azonban 2013 és 2022 között mindössze 24 vádemelés történt órahamisítás, azaz jogi nyelven jogtalan haszonszerzés miatt.

 

Brutálisan öreg autókkal járnak a magyarok

Aki lecserélné autóját, átlagosan 1-3 millió forintot költene az új járgányra.
Bővebben--->