Tömör, lényegre törő írás jelent meg szombaton a kormányfő Facebook-oldalán. Orbán Viktor sorra vette az orosz-ukrán háborút, a 2022-es választási kampány valódi kérdését és tétjét is. 

Hogy’ kezdődött? Úgy kezdődött, hogy a németek azt mondták, sisakokat hajlandóak küldeni, mert ők egy háborúba nem küldenek az élet kioltására alkalmas eszközöket, az ugyanis részvételt jelentene a háborúban. Innen indultunk.


- kezdte a bejegyzést. 

Mint folytatja, 

Most a harckocsiknál tartunk. És már arról beszélnek, hogy mi van a repülőkkel. Tehát jól látszik, hogyha az ember az elején nem veti meg a sarkát, és nem foglal el egy világos pozíciót, amivel kijelöli a saját nemzeti érdeke alapján, hogy egy konfliktushoz mi a viszonya, akkor belesodródik.

 

Felhívta rá a figyelmet, hogy a háború kezdete és a magyar választási kampány 2022 elején nagyjából egybeesett. Úgy véli, a kampányról sok rosszat lehet mondani, de azért van haszna is. Ez egy olyan időszak, amikor nyíltan és egyenesen kell beszélni.

A baloldal meg is mondta, hogy azt fogja tenni, amit a nemzetközi közösség mond. Tehát ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban, mint a németek. Már mi is elküldtük volna a tankjainkat, a használaton kívül lévő egykori orosz fegyvereinket, és mi is benne lennénk a háborúban, mint fegyverszállító felek.

A baloldal megmondta, hogyha mandátumot kap, akkor együtt úszik a nemzetközi közösséggel. Azt fogja tenni, amit a többiek, durvábban fogalmazva: azt fogja tenni, amit mondanak nekik.

Mi pedig azt mondtuk, hogy van magyar nemzeti érdek. Így 2022-ben az emberek valójában háború és béke között választottak. És a békét választották.


A teljes írást itt találja. 

Elhúzódó háború

Miközben amerikai és európai hírszerzők szerint elképzelhetetlen, hogy a Kremlnek rendelkezésére álljanak egy újabb offenzíva indításához szükséges erőforrások, sajtóinformációk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen erre készül. Szakértők szerint a háború akár 2-3 évig is elhúzódhat, addig ugyanis Oroszország még támaszkodhat a jüantartalékaira.