Az elismerést Csák János kulturális innovációs miniszter, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, valamint Bendzsel Miklós, a Gábor Dénes-díjat gondozó Novofer Alapítvány kuratóriumi elnöke adták át hétfőn az Országházban.

A Gábor Dénes életműdíjat Biacs Péter Ákos vegyészmérnök, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzor emeritusa vehette át a magyar agrár- és élettudomány területén kidolgozott és szabadalmazott eljárásaiért.

A Gábor Dénes-díjat Bayer Gábor villamosmérnök, a 77 Elektronika Műszeripari Kft. fejlesztési igazgatója kapta, aki a hazai orvosi labordiagnosztika és műszeripar területén ért el feltalálói, mérnöki fejlesztői és vezetői eredményeket.

Mellette a másik díjazott Bogsch Erik biológus, a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzletágának igazgatója, aki az első hazai bioszimiláris készítmény, a Terrosa kidolgozásában és bevezetésében töltött be vezető szerepet. A készítmény az osteoporosis kezelésében tölt be sikeres szerepet.

Részesült a díjban Ferdinandy Péter kutatóorvos professzor, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese is, aki az iszkémiás szívbetegség kutatásában és kardioprotektív terápiák fejlesztésében ért el úttörő eredményeket.

Gábor Dénes-díjat vehetett át Nádudvari György mérnök-fizikus is, aki a Semilab Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt. részlegvezetője. Munkája során a félvezető alapanyagok és napelemcellák gyártásközi ellenőrzésére alkalmas fotolumineszcencia és infravörös leképezésen alapuló eljárások fejlesztésében vett részt. Részesült még a díjban továbbá Németh András gépészmérnök, a AQ ANTON Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Szászi István járműmérnök, a Bosch csoport vezetője.

Az In Memoriam Gábor Dénes elismerést, melyet 2010-ben az idén Nobel-díjas Krausz Ferenc is átvett, Kasza Magdolna grafikus, a Gábor Dénes-emlékgyűrűt Darvas Ferenc, a ThalesNano Zrt., az InnoStudio Zrt. ügyvezető elnöke vehette át.

Szászi István: a magyar autóipar még mindig Európa Szilícium-völgye

Ma az elektromos hajtásláncoknak transzformációja zajlik, olyan új technológiáknak a megjelenése, mint például a mesterséges intelligencia – mondta az Economxnak Szászi István, a Bosch csoport friss Gábor Dénes-díjas vezetője.