Fürjes Balázs lemondásával egy időben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége felkérte őt, mint a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő és koordináló NOB-bizottság tagját, a 2023-as Budapest Atlétikai Világbajnokság szervező bizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz állandó taggá választása érdekében – számolt be az Index.

Facebook-bejegyzésében a Miniszterelnökség távozó miniszterhelyettese azt írta, hogy Gulyás Gergely miniszter elfogadta a lemondását. A kormánypárti politikusnak több olyan új kihívással is szembe kell néznie, amelyek sokkal több időt követelnek meg, és hosszabb külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a hazai miniszterhelyettesi munka lehetővé tenne.

E kihívások egy része a magánszektorból érkezik és döntően izgalmas városépítési feladatokban való részvételről szól. A terep nem idegen nekem, harminc éves pályafutásom felét töltöttem a vállalati világban vezetőként és egy nagy nemzetközi ügyvédi irodában – most visszatérek oda, ahol korábban sok mindent tanultam és ahol, mindig csapatjátékosként, másokkal együtt már egyszer sikerült szép eredményeket elérnem

– írta Fürjes Balázs.

Célkeresztben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

A bejelentéssel egy időben a Magyar Olimpia Bizottság elnöksége és Gyulay Zsolt elnök, valamint a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára felkérték Fürjes Balázst, a 2023-as Budapest Atlétikai Világbajnokság szervezőbizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a NOB-hoz állandó taggá választása érdekében.

A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. A tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.