Az ügy azzal kezdődött, hogy szeptember 1-jén Kovács Attila dékán, az Alapjogokért Központ egyik igazgatója elbocsátotta Murai Andrást, aki már több mint egy évtizede a Kommunikáció-tudományi Intézet vezetője volt. Mellette Gócza Anita mestertanártól, a HVG munkatársától, valamint Gayer Zoltán docenstől is megvált a dékán.

Az elbocsátások után a tanszék hallgatói tiltakozni kezdtek és petíciót indítottak, sikertelenül – írja a Media1.

Ennek hatására tegnap valamennyi oktató közölte: nem írják alá a következő félévre vonatkozó oktatói szerződésüket az egyetem Újságírás Központjának egyes munkatársai. A kirúgott Murai András ennek a Központnak a vezetője.

Az oktatók miután első tiltakozó és információkérő levelük eredménytelennek bizonyult, újabb levelet fogalmaztak meg Kovács dékánnak, melyben azt írták: nem folytatják tovább a munkájukat a METU-n, mivel nem látnak garanciát az egyetem oktatói autonómiájára és a szakmaiság is veszélyben látják. A levelet hét oktató – Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Élő Anita, Szabó Krisztián, Szalay Dániel, Pach Ferenc és Martin József – írta alá. Kovács dékán annyit felelt, sajnálja a döntésüket, de elfogadja azt és megköszönte a tájékoztatást.

A lap úgy tudja, hogy az elbocsátott oktatók közül van, aki annak jogszerűségét vitatva munkaügyi perre készül. 

Az egyetemről kiszivárgott információkra hivatkozva a cikk azt írja, hogy az egyetem új vezetése a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) munkatársainak küldött felkérést arra vonatkozóan, hogy órákat tartson a METU-n. Az egyetem sajtóosztályát is megkereste a lap ennek kapcsán, választ azonban nem kaptak.

 

Mennyire kell tartani a kirúgásoktól Magyarországon?

A korábbinál bizonytalanabb a helyzet a magyarországi munkaerőpiacon, miközben a következő időszakban a gazdasági válság nyomán elbocsátások jöhetnek, a cégvezetők mérsékelten tervezik vállalatuk létszámának csökkentését.
Bővebben--->