Elbocsátási hullámról korai lenne beszélni Magyarországon, de az biztos, hogy elmúlt hetekben megszaporodtak a kisebb-nagyobb leépítésekről szóló hírek - írja a G7. A ManpowerGroup munkaerőpiaci szolgáltató vállalat felmérése szerint a koronavírus-járvány első hulláma óta először fordult elő, hogy több cég tervez leépítést, mint ahány bővítésben gondolkodik.

Az év utolsó három hónapjára vonatkozó terveket vizsgáló, több mint 500 munkáltatót szondázó felmérés szerint a vállalatok több mint negyede tervezte csökkenteni a dolgozói létszámot. Eközben a kormány háza tájáról is olyan jelzések érkeznek, hogy a munkanélküliség növekedésre számítanak.

Sok múlhat azon ugyanakkor, hogy az előrejelzések pontosan mikor, milyen iparágakban és milyen cégek körében végzett felméréseken alapulnak. Több, szintén mostanában készült kutatás ugyanis egyáltalán nem fest ennyire sötét képet a munkaerőpiaci kilátásokról.

Nem romlott nagyon a helyzet

A Randstad Compensation & Benefits riportjában bemutatott felmérésből például csaknem 340 üzleti vezető megkérdezésével az jött ki, hogy csak a cégek kilenc százaléka tervez elbocsátást, 38 százalékuk pedig a jelenlegi gazdasági kilátások mellett is emelni kívánja az alkalmazotti létszámot.

Habár ez a felmérés is jelentős lassulásról árulkodik – hiszen ugyanennek a jelentésnek a januári kiadása alapján még a cégek 89 százaléka toborzott –, összességében mégis pozitív a toborzásban és elbocsátásban gondolkodók mérlege.