A csodálatos operatőri munkával készült videóban légi és vízi felvételeken mutatják be a szakemberek, hogy az emberi természetátalakító tevékenység és a klímaváltozás miként változtatja meg pillanatok alatt a természetes életközösségeket, és hogyan segíti elő az új élőlények elterjedését.

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és az intézet kutatóinak részvételével egy éven át forgatta a filmet, mely bemutat néhány, a Balatonban és a tó vízgyűjtőjén előforduló inváziós fajt, illetve néhány olyat is, amelyek megjelenése e terület élővilágára veszélyt jelenthet, vagy megítélése vitatott.

Olyan idegenhonos fajok vannak, amelyeknek már régen lezajlott az inváziója, gyakorlatilag már együtt élünk velük, ez jellemzi a fajok a többségét

– mondta el az InfoRádióban Erős Tibor, a filmet készítő Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója.

Az idegenhonos fajok további terjedésével kapcsolatosan a limnológiai intézet igazgatója arról beszélt, hogy csónakok tisztán tartása mellett fontos az is, hogy ha a horgászok ilyen fajokkal csaliznak, akkor azokat ne dobják vissza a vízbe.

Illetve egy aligátorteknőst vagy bármi más nem őshonos házi kedvencet sem lenne szabad a vízbe bebocsátani – tette hozzá Erős Tibor.