Jelenleg kérdéses, hogy lesz-e elegendő kassza annak a - becslések szerint - mintegy 30 ezer vállalkozásnak, amelyeknek elvben október 1-jén már egy modernizált készüléket kellene használniuk. Az sem biztos, hogy lehet-e majd olyan új gépet kapni szeptemberben, amilyet üzembe kellene helyezniük - írta a lap.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter maga jelentette be márciusban, hogy szeptember 30-tól az autószerelők, a patyolatosok, a masszőrök, a diszkósok és a plasztikai sebészek, jövő januártól pedig a pénzváltók és a taxisok számára válik kötelezővé az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek használata.

Mindezzel párhuzamosan változtattak a kasszák műszaki előírásain is: az online pénztárgépeknek kezelniük kell tudni a "storno" utasítást, és - ami a felhasználók számára fontosabb - újra megszemélyesíthetőnek kell lenniük. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az egyik vállalkozás átadhatja a másiknak a gépet, vagyis a jól működő kasszák eladhatók lesznek (eddig a cégváltás lehetetlen volt: a pénztárgépet nem lehetett átadni, ha a cég megszűnt, ki kellett dobni). A probléma azonban most éppen az ügyfeleknek egyébként kedvező változással van.

A rendelkezések szerint ugyan a régi gépek még öt évig használhatók, sőt át is alakíthatók (és ezzel tovább is alkalmasak lesznek), de azok, akiknek szeptember 30-ával lesz kötelező az online-osítás, csak és kizárólag a megújított típusokat tehetik a rendszerbe. Ilyen új gép jelenleg nincs a piacon, és valószínű, hogy nagy választék a következő egy hónapban sem lesz belőlük.