A parlament által tavaly decemberben elfogadott új szabály szerint, minden hazai vállalkozásnak 2012. március elsejéig regisztrálnia kell területi gazdasági kamaráknál magukat. A regisztrációs díj évi ötezer forint - ez nem nagy kiadás a cégeknek, ám a kamarákat milliárdos pluszbevételhez juttathatja úgy, hogy ezért a pénzért semmilyen érdemi ellenszolgáltatást nem kell nyújtaniuk. Ugyanakkor némi halvány remény nyílik arra, hogy egyes cégek mentesüljenek a regisztráció alól. A remény azért halvány, mert a javaslatot két MSZP-s képviselő Kovács Tibor és Garai Levente nyújtotta be.

A törvényjavaslat szerint azon cégeknek, amelyek tevékenysége amúgy is kötelező kamarai felügyelethez kötött (például a könyvvizsgálók, orvosok, állatorvosok, építészek, gyógyszerészek, mérnökök), azok mentesülhetnek az általános regisztráció alól, mert teljesen indokolatlan a kettős regisztrációjuk. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a javaslatot a kormánytöbbség ebben a formában támogatná. Ilyen esetben viszont nem ritka, hogy a javaslat néhány napon belül előkerül egy másik kormánypárti javaslatcsomagban.

Úgy tudjuk, a cégek nem tolonganak a regisztrációval - bár maga az összeg viszonylag alacsony, a cégek többsége ezt a díjat szükséges rosszként éli meg. A regisztrációs díj ugyan adóként behajtható, mégsem kell rettegniük cégeknek, hogy kopogtatna az adóhivatal. Ugyanis az éves regisztrációs díj 5000 forint, a NAV viszont nem indíthat tízezer forintnál alacsonyabb összegért behajtást - hívta fel a figyelmet Varga Árpád, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökhelyettese a NAV múlt heti tájékoztatóján.

A jelenlegi szabályok szerint két év nemfizetés után indulhat meg a behajtási tevékenység, ám nem kizárt, hogy ezen kérdésben jogszabály-módosítás születik a közeli jövőben. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a NAV csak a kamarai regisztrációs díjak miatt ellenőrzést indít, arra viszont lehet számítani, hogy egy általános ellenőrzés során a regisztrációs díjra is ránéz a NAV. Az adóhivatal tapasztalatai szerint ugyanis általában az adótartozás nem jár egyedül, így nagy valószínűséggel az a cég nem fizeti például a kamarai tagdíjat sem, aki más adónemben is elmaradásban van. Ilyen esetben a teljes tartozás pedig minden bizonnyal meghaladja a bűvös tízezer forintot,  vagyis minden gond nélkül meg lehet indítani a beszedési eljárást.