Péntektől 25 százalékkal alacsonyabb regisztrációs adót kell fizetni a Romániában forgalomba helyezett gépkocsik tulajdonosainak, miután a kormány jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium erre vonatkozó javaslatát - derül ki a zöld tárca közleményéből. A környezetvédelmi illettéként kivetett adót egy alkalommal kell kifizetni az új vagy használt gépkocsikra első romániai bejegyzésük alkalmával, függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi gyártmányúak. A jogszabályt visszamenőlegesen is alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy azok az autótulajdonosok, akik 2008. július elseje után nagyobb adót fizettek, mint a jelenlegi rendszer alapján meghatározott érték, kérhetik az államtól a különbözet visszafizetését.

Rosszul járnak viszont azok, akik korábban vásároltak gépkocsit, és nem fizettek regisztrációs adót. Az új rendelkezés értelmében ugyanis a 2007 előtt forgalomba helyezett autók esetében az adót eladásakor a vásárlónak kell megfizetnie. Az illetéket objektív kritériumok alapján számítják ki, a motor típusa, hengerűrtartalma, szén-dioxid-kibocsátása, környezetszennyezési foka függvényébe, de figyelembe veszik a jármű elértéktelenedési folyamatát is -áll a közleményben. Ez azt jelenti, hogy az adó mértéke az autó korával és hajtóművének teljesítményével egyenes arányban nő. Előfordulhat tehát, hogy egy 10 évnél öregebb, nagy teljesítményű motorral ellátott autó adója a piaci áránál magasabb lesz, elérheti akár a 30 ezer eurót is.

Románia az unió nyomására változtatott a regisztrációs adón, miután áprilisban az Európai Bíróság kimondta: a közösségi joggal ellentétes az a környezetszennyezési adó, amelyet Romániában a gépjárművek első nyilvántartásba vételekor kivetnek, mivel azt csak a külföldről behozott járművek forgalomba helyezésekor alkalmazták. Azóta több tízezren perelték be a román államot, visszakövetelve a befizetett összegeket. Becslések szerint mintegy 240 millió lejes (egy euró 4,34 lej) kiadást jelent majd Bukarestnek, hogy újraszámolás után visszafizesse a különbözetet azoknak akik korábban többet fizettek. Az illeték kiszámításának módszertana péntektől megtekinthető lesz a minisztérium honlapján (www.afm.ro).