Esik az alumínium ára, miután megszüntette az amerikai pénzügyminisztérium Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha alumíniumipari cége, a Ruszal elleni szankciókat - írja a Bloomberg. Magára Gyeripaszkára, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, továbbra is vonatkoznak a korlátozások, a vagyonát zárolták, csak a cégeire, a Ruszalra, az En+ Groupra és az EuroSibEnergóra vonatkozik a felmentés.

"A cégek beelegyeztek, hogy korábban soha nem látott mértékű betekintést engednek az amerikai pénzügyminisztérium számára a működésükbe" - közölte a hatóság. A pénzügyminisztérium auditokat fog tartani a társaságoknál, amelyeknek meg kell felelniük a követelményeknek, és rendszeresen be kell számolniuk a működésükről.

Az En+ hét új független igazgatósági tagot delegált az igazgatótanácsba, emellett értékpapírcsere-ügyletet is végrehajt majd Ivan Glasenberg cégével a Glencore-ral. A En+ Group ennek keretében megkapja a Glencore Ruszalban lévő 8,75 százalékos részvénypakettjét egy, az En+ részvényesi tőkéjének 10,55 százalékát kitevő kötvénycsomagért. Az En+ új független igazgatóságában egyebek között ott ül Christopher Burnham, Cambridge Global Capital elnöke, aki tagja volt Donald Trump amerikai elnök csapatának is a kabinetben.

A Ruszal elnöke, Jean-Pierre Thomas lemondott, az OFAC-nak (a külföldi eszközöket ellenőrző hivatal az amerikai pénzügyminisztériumon belül) ugyanis ez volt az egyik feltétele azért cserébe, hogy megszüntesse a szankciókat. Thomas decemberben lett a cég elnöke Matthias Warnig után, aki korábban kelet-német Stasi-ügynök volt, és már 1991 óta ismeri Putyint. Thomas kinevezését sokan bírálták az Egyesült Államokban, mivel az oroszok által 2014-ben elfoglalt Krím-félszigeten akart beruházásokat, az amerikai szankciók első körben emiatt léptek életbe. A Ruszal részvényei mindenesetre a szankciók megszüntetése után 6,7 százalékot emelkedtek Hongkonban, és már zsinórban a nyolcadik tőzsdenapon erősödnek.

A szankciók megszüntetése az alumínium piacán is megkönnyebbülést hozott. Gyeripaszkának ehhez egy nyolc hónapos tárgyalássorozaton abba kellett belemennie, hogy minden cégében 50 százalék alá csökkenti a közvetlen és közvetett befolyását, emellett a vezetőségből meneszti a saját embereit. A Ruszal az egyik legnagyobb cég, amely ellene az USA szankciókat vetett be. A cég tőzsdei értéke 9,2 milliárd dollár volt nyolc hónapja az intézkedések előtt, azóta ennek a felére csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!