Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 34 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 25 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 18 ponttal eshet a nyitásban.

Az európai részvénypiacok csökkenéssel zárták a keddi kereskedést, miután a ZEW gazdasági kutatóintézet német befektetői hangulatindexe csalódást okozott, a csökkenés jócskán felülmúlta a szakértők által vártat. Emellett a befektetők óvatosak is, kivárnak az Európai Központi Bank kormányzótanácsának csütörtökön esedékes kamatdöntő ülése előtt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve esetében az augusztusi gyenge foglalkoztatottsági adatok láttán széleskörűvé vált az a várakozás, hogy a kamatemelés az eddig vártnál később kezdődhet el.

Az UBS svájci bankház továbbra derűlátóan ítéli meg az európai részvénypiacok kilátásait. A múlt tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy a második félév jól alakulhat, a vállalati nyereségek akár 60 százalékkal is emelkedhetnek.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés szerdán. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,53 százalékos mínuszban, 671,88 ponton állt közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül.

Tokióban emelkedtek az irányadó indexek, miután a második negyedéves GDP-adatokat felfelé módosította a kormány. Kedvez a hangulatnak, hogy az utóbbi napokban csökkent a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma. Emellett a piacok abban reménykednek, hogy a miniszterelnökváltás eredményeként új járványügyi, illetve gazdasági intézkedések lesznek. A rendkívül népszerűtlen Szuga Josihide miniszterelnök pártja szeptember végi tisztújító kongresszusán távozik posztjáról.

Tokióban 0,91 százalékos pluszban, Sydney-ben viszont 0,40 százalékos mínuszban zárt az irányadó index. Szöulban 0,74 százalékos, Hongkongban 0,36 százalékos, Sencsenben pedig 0,44 százalékos mínuszban, míg Sanghajban 0,06 százalékos pluszban állt az irányadó tőzsdeindex közép-európai idő szerint nyolc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,52 százalékos pluszban, 72,06 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,66 százalékos nyereségben, 68,80 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,14 százalékkal, 1796,61 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,01 százalékkal, 1798,60 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Kedden csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, egyedül a madridi IBEX-35 mutató tudott emelkedni, 0,14 százalékkal. London azonban 0,53 százalékos, Frankfurt 0,56 százalékos, Párizs 0,26 százalékos, Milánó pedig 0,72 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,49 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,46 százalékkal esett. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,50 százalékkal csökkent.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,76 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,34 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,07 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek enyhe emelkedést valószínűsítenek a szerdai nyitásra - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!