A Robinhood 423 millió dolláros, részvényenként 0,49 dolláros nettó veszteséget jelentett a decemberrel zárult negyedévre. Egy évvel korábban, azaz a tőzsdei bevezetés előtt a vállalat 7 millió dolláros, részvényenként 0,01 dolláros nettó nyereséget ért el - írja a CNN.

A társaság részvényárfolyama a hírre már pénteken a kereskedés előtt 15 százalékkal 9,98 dollárra süllyedt. A papírok ára a tavaly júliusi tőzsdei bevezetéskor 38 dollár volt, az augusztusi rekordmagas árfolyam pedig 85 dollár.

Az viszont előremutató, hogy a Robinhood a harmadik negyedévben, melyet nyilvános cégként zárt, 363 millió dolláros összbevételről számolt be, ami felülmúlja az egy évvel korábbi 318 millió dolláros eredményt. Az elemzők átlagosan 362,14 millió dolláros bevételre számítottak a Refinitiv IBES adatai szerint.

A Robinhood költségei a negyedik negyedévben 162 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ami hozzájárult a cég nettó veszteségéhez.

Az újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen Jason Warnick, a Robinhood pénzügyi igazgatója a költségek nagy részét a részvényalapú kompenzációnak és a létszámnövelésnek tulajdonította.

"Úgy gondoljuk, hogy nagyon jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy innen kezdve lassítsuk ezt" - mondta a felvételről és a bővülésről.

A kriptovalutákból származó tranzakcióalapú bevétel 304 százalékkal 48 millió dollárra ugrott a negyedik negyedévben, míg a részvénykereskedelemből származó bevétel 35 százalékkal 52 millió dollárra csökkent.

Mint sok más technológiai startup, a Robinhoodnak is nyereséget kellett még termelnie a tőzsdei bevezetést követően. Bár a bevétel pozitív jel volt, a havi aktív felhasználók száma az előző negyedévhez képest 8 százalékkal, 17,3 millióra csökkent, mivel a lakossági befektetők visszahúzódtak a piacról.

Több elemző úgy véli, hogy a Robinhood részvényárfolyamára nyomást gyakorolhatnak az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által a megbízásáramlásért való fizetéssel (PFOF) kapcsolatos esetleges szigorítással kapcsolatos aggodalmak. A Robinhood 2021 negyedik negyedévében bevételeinek mintegy 72%-a származott PFOF-ból és egyéb tranzakciós visszatérítésekből.

Közölte, hogy nem számít arra, hogy a SEC betiltja ezt a gyakorlatot, de bizakodását fejezte ki, hogy más módot is találhat a bevételszerzésre, esetleg az ügyfélmegbízásokra kivetett egyéb díjakkal.

A héten a Robinhood közölte, hogy a kereskedési korlátozások elkerülése érdekében tett egyéb lépések mellett 2,8 milliárd dolláros nettó tőkepozíciót épített ki, ami több mint 21-szerese annak, amit jelenleg az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet előír.

A részvénykereskedési platform pont azért vált vonzóvá, mert jóval olcsóbb, mint a hagyományos brókerfelületek. Még a mémrészvények-szárnyalásakor is erről a felületről indították a legtöbb ügyletet, hogy a Gamestop részvényeit feltornásszák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!