Áprilisban 104,5 millió euró értékben vásároltak a befektetők a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (P€MÁK). A teljes állomány közel 1,1 milliárd euróra emelkedett a hónap végére - áll az adósságkezelő közleményében. A befektetők a negyedik hónapban csupán 12 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből. A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 18 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 77,5 százalék, a külföldieké pedig 4,5 százalékos.

Az ÁKK Zrt. márciusban és május elején 100-100, majd a hónap közepén újabb 150 millió euróval megemelte a 2016/X megnevezésű kötvény értékesíthető mennyiségét, amely így a piaci keresletre reagálva összesen 950 millió euróra nőtt. Mivel az állomány így az 1 milliárd euró közeli szintre emelkedett, ezért a kibocsátó 2013. május 17-ei hatállyal lezárta annak forgalmazását.

A folyamatos értékesítés biztosítása érdekében 2016/Y megnevezéssel, 500 millió eurónyi mennyiségben új államkötvény értékesítését hirdette meg az adósságkezelő. Ennek kamata, a többi PEMÁK-hoz hasonlóan, két részből tevődik össze. A kamat meghatározás alapja az eurózóna fogyasztói-árindexe, melyhez kamatprémium adódik. A kamat alapját - az időközben jelentősen lecsökkent infláció miatt - 1,7 százalékban, a prémiumot pedig 2,25 százalékban határozta meg az ÁKK. Zrt. Vételi nyilatkozatot legkorábban 2013. május 21-i értéknapra adhatnak a befektetők. Így az első sorozat 5,1 százalékos, majd a második sorozat 4,7 százalékos kamata után a harmadik sorozat 3,95 százalékkal indul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!