Az indiai finomítók igyekeznek felvásárolni az olcsó orosz olajat, amelyet a nyugati vállalatok és országok azóta kerülnek, hogy szankciókat vezettek be Moszkva ellen az ukrajnai február 24-i invázió miatt, amelyet Oroszország "különleges katonai műveletnek" nevez. A Brent és az Ural közötti árkülönbség már 30-35 dollár körülire nőtt, az orosz olajat jelentős alkudozással, olcsón veszik az ázsiai országok.

A Rosznyefttyel kötött új, hosszú távú szállítási megállapodások hiánya arra kényszerítheti az indiai finomítókat, hogy a spot piacra forduljanak a drágább olajért. Ez azt is jelzi, hogy Oroszországnak sikerült fenntartania olajexportját annak ellenére, hogy a nyugati szankciók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Moszkva bevételeinek megfojtására. De legalábbis a szállítási útvonalakat nem tudta átállítani még Európa felől Ázsiába.

A kínált kedvezmények hatására három indiai állami finomító - az Indian Oil, a Bharat Petroleum és a Hindustan Petroleum - az év elején tárgyalásokat kezdett a Rosznyeftel hat hónapos szállítási megállapodásokról. Eddig csak az IOC, az ország vezető finomítója írt alá megállapodást a Rosznyeftel, amelynek értelmében havonta 6 millió hordó orosz olajat vásárol, további 3 millió hordó vásárlásra szóló opcióval. A másik két finomító kérését az orosz gyártó azóta elutasította - mondták a források a CNBC szerint.

"A Rosznyeft nem kötelezi el magát a HPCL-lel és a BPCL-lel való szerződéskötés mellett. Azt mondják, hogy nincs [szállítható] mennyiségük" - nyilatkoztak a lapnak.

A források szerint az IOC-vel kötött szerződés minden főbb valutában, így rúpiában, dollárban és euróban történő fizetést tartalmazott, az ügylet időpontjában rendelkezésre álló fizetési mechanizmustól függően.

Oroszország mintegy ötödével növeli az olajexportot nagy keleti kikötőjéből, Kozminóból, hogy kielégítse az ázsiai vásárlók növekvő keresletét, és ellensúlyozza az Európai Unió szankcióinak hatását. Kereskedelmi források szerint a Rosznyeft olyan kereskedelmi cégeken keresztül juttatja ki a hordókat a piacokra, mint az Everest Energy, a Coral Energy, a Bellatrix és a Sunrise.

Az Ural-olaj piac két kereskedője által idézett szállítási adatok szerint mind a négy kereskedőcég a Rosznyeftől vásárolt nyersolaj tranzitálója lépett fel Indiába. Kína is növelte vásárlásait Oroszországtól. Négy kereskedő szerint a Rosznyeft 900 ezer tonna (6,66 millió hordó) ESPO Blend nyersolaj júniusi berakodását ítélte oda az Unipecnek, Ázsia vezető finomítójának, a Sinopecnek a kereskedelmi részlegének.

Indiai források szerint az orosz olaj már nem kapható mély árengedményekkel, és egyre kevesebb ajánlatot kapnak a kikötői szállítás (Delivered At Port, DAP) alapján történő eladásra, amely egy nemzetközi kereskedelmi kifejezés, amely szerint az eladó fizeti a biztosítást és a fuvart, és a tulajdonjog csak a rakomány kirakodása után száll át a vevőre. Azonban a diszkontszinteket növelheti, ha életbe lép az Európai Unió által bevezetett olajembargó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!