Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit szakelemzői kimutatták, hogy az irányadó ötéves futamidejű spanyol állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, cds) középárfolyama a szerdai londoni jegyzésben hatalmas, 20 bázispontos emelkedéssel 457 bázispontra nőtt; ez az idei év eddigi legmagasabb spanyol cds-árazása.

A szerdára kialakult spanyol cds-középárfolyam azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves spanyol államkötvényre jelenleg 457 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, 20 ezer euróval drágábban, mint egy nappal korábban.

A Markit a szerdai cds-ármozgások kimutatáshoz fűzött elemzésében felidézi, hogy Spanyolország a meghirdetett 2,5-3,5 milliárd eurós értékesítési célsáv legalján, 2,59 milliárd euróért tudott csak új kötvényeket eladni, az alacsony értékesítési célhoz mérten is gyenge túljegyzés mellett.

Spanyolország szerdán 1,13 milliárd euró értékben bocsátott aukcióra hároméves kötvényeket, amelyek átlaghozama a korábbi árverésen kialakult 2,44 százalékos szinthez képest 2,89 százalékra ugrott 2,4-szeres lefedettség mellett - ami szintén jelentős visszaesését jelent a korábbi aukcióhoz képest.

Az ibériai ország emellett 973 millió euró értékben adott el négyéves papírokat 4,32 százalékos átlaghozam mellett. A márciusi aukción 3,38 százalékos hozammal sikerült ilyen kötvényeket értékesíteni. A lefedettség a március eleji 2,6-szeres lefedettséghez képest most 2,5-szeres volt.

Nyolcéves spanyol kötvényeket 489 millió euró értékben dobott piacra Spanyolország. Itt a korábbi, februári aukción kialakult 5,2 százalékos átlaghozamhoz képest 5,34 százalékos hozammal sikerült értékesíteni az állampapírokat szintén mérséklődő - a korábbi közel 3-szoros lefedettséggel szemben 2-szeres - érdeklődés mellett.

Az állampapírok másodpiacán a spanyol események az ibériai papírok mellett az olasz állampapír-hozamokat is felnyomták: spanyol 10 éves kötvényhozamok 11 bázisponttal 5,5 százalékra, míg a hasonló lejáratú olasz papírok 19 bázisponttal 5,3 százalékra ugrottak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!