Csütörtökön 247,50 forintig felszaladt a svájci frank jegyzése a bankközin azzal párhuzamosan, hogy az euróhoz mért jegyzés a svájci jegybank által tavaly szeptemberben meghúzott 1,20-as limit alá is benézett.

Az 1,20-as küszöb alatt és felett is vannak opciós szintek, és miután az elmúlt időszakban a limithez közelített az árfolyam, egyes piaci szereplők megpróbálhatták elérni a limit alatti opciós szintet, hogy azok aktiválódjanak, azaz kiüssék őket - magyarázta az eseményeket Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Hozzátette: 1,1990-es is született kötés. Fél egykor némileg konszolidálódott az árfolyam, a frank 246,70 forintnál járt.

A frankvásárlási kedvet erősíthették az ismét felerősödő európai félelmek és a vártnál nagyobb svájci inflációs adat is.

Az SNB újra jelezte, hogy megvédi az 1,20-as szintet és hajlandóak akár korlátlan mértékben is eurót venni frank ellenében. Devizatraderek a Reutersnek jelezték, az SNB ma be is avatkozott, azaz valóban vett eurót 1,20 körül.

A hirtelen mozgás mögött az állhat, hogy ambiciózus vevők megpróbálták átnyomni a jegybank által védett 1,20-as szinten az euró/svájci frank jegyzését - mondta a Napi Gazdaság Online kérdésére Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője. Annyiban talán indokolt is lehet a hirtelen vételi kedv, hogy a gazdasági mutatók alapján valóban lehetne erősebb a frank, ráadásul ha a jegybank a kedvezőtlen inflációs adat után esetleg az árfolyamgát feladása mellett döntött volna, azzal nagyot lehetett volna kaszálni.

Az SNB azonban az exportőrök és az ország gazdaságának érdekeit, illletve az árfolyam stabilitását szem előtt tartva mindenképpen eltökélt a szint védelme mellett. Ráadásul mivel gyengíteni kell a frankot, kvantitatív gátja sincs a közbelépésnek, hiszen annyit nyomtat a jegybank amennyit akar. Földi szerint az ilyen támadásokkal nem tudják majd kikényszeríteni a jegybanknál a befektetők az 1,20-as szint feladását, ahhoz sokkal inkább az inflációs nyomás jelentős erősödésére lenne szükség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!