A délutáni órákban, az MNB tegnapi döntése után, amellyel 30 bázisponttal megemelte a jegybanki alapkamatot és a hetes betéti ráták 15 bázispontos emelése egységesen 0,9 százalékra, a vártnak megfelelő szintre került, a forint masszív emelkedésnek indult. Az addig 355 forint feletti euróárfolyam szerda reggelre 350 forint alá süllyedt, s a folyamatnak ezzel lehet, koránt sincs vége - írták a reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

A brókercég elemzői úgy vélik, az erős üzenet, hogy az adatok függvényében havonta jöhet további kamatemelés egészen addig, amíg az MNB az inflációs célt veszélyeztetettnek látja, meglepte a piacokat és pozitívan hatott a forint árfolyamára. Úgy vélik, a forinterősödésnek nincs vége, mert valószínűleg gyökeres változásra kell felkészülnünk a kamatpolitikában. Míg korábban a magasnyomású gazdaságpolitikában az elvárt kockázati prémiumnál alacsonyabb rövid oldali hozamszinteket alakított ki a jegybank, s ezzel effektíve gyengítette a forintot, most változik a gazdasági mix.

Az MNB lesz a rendőr

Az eddig szigorúan józan fiskális oldal „alkoholizálni” kezdett. A jegybank pedig átmegy a szigorú rendőr szerepbe, ahol nagy valószínűséggel magasabb hozamszintet alakít ki, mint amit az elvárt kockázati prémium indokolna. Ez hasonlít a 2002 utáni világra, azzal a különbséggel, hogy akkor ikerdeficit volt (nagy költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány).

Annak idején a folyó fizetési mérleget a lakosság devizahitel-felvétele rakta helyre, és a deviza leváltásán keresztül erősítette a forintot, amelyben a relatíve magas kamatnak is jelentős szerepe volt. Most a magas költségvetési hiány megnöveli a magyar hitelek kockázati prémiumát, míg a jegybank relatíve magas kamattal küzdhet a költségvetési lazaság által okozott infláció ellen (elvárt kockázati prémium fölötti), miközben a folyó fizetési mérleg valószínűleg többletes marad (bár csökkenhet a többlet).

Így most a folyó fizetési mérleg többlet és a szigorú monetáris politika eredőjeként a forint erősödhet. Azaz a 2002 (inkább 2003) utáni devizaleváltás forinterősítő szerepét most a folyó fizetési mérleg többlete veszi át nagy valószínűséggel. Így az összkép a forint tekintetében nagyon hasonló lehet, mint cirka 20 éve volt - írják az Erste brókercégének szakértői.

Komoly akadályai lennének az erősödésnek

Ugyanakkor ha megindulna egy drasztikusabb forintfelértékelődés, az komoly technikai akadályokba ütközhet. A forint árfolyama az euróval szemben nem a koronavírus-járvány tavalyi kirobbanását követő megugrással kezdett el gyengülni, a magyar fizetőeszköz több mint egy évtizede tartó gyengülő trendben van a közös európai devizához képest.

Ennek a hosszan tartó gyengülő trendnek a során, a többi hasonló trendre jellemző módon, az euró/forint grafikonon folyamatosan magasabb csúcsok és mélypontok jelentek meg, az azonban sosem történt meg, hogy az árfolyam lefelé áttört volna egy korábbi jelentős mélypontot, s ezzel trendfordulóra adott volna jelzést.

Ilyen korábbi mélypontnak tekinthető első körben a 335 forint körüli euró, illetve alatta a 328 forint/euró körüli tartomány. Ezek olyan mélypontok voltak, ahonnan a forint jelentős gyengülésnek indult és az euró árfolyama új, a korábbinál szignifikánsan magasabb csúcsra tudott emelkedni (szigorúan tekintve a 334,8 forintos euróárfolyam tekinthető az igazi szintnek a mélypontokra vonatkozó technikai szabályok alapján).

Kép: Stooq

Ez azt jelenti, hogy a forint árfolyamának erősödését technikailag ezek a szintek határozzák meg. Eddig mehet el a keresztárfolyam anélkül, hogy a hosszabb távú, euróerősödéssel jellemzett trend intaktsága megkérdőjeleződne.

Rövidebb távon azonban tényleg kedvező a kép, két okból is. Egyrészt kialakult az aranykereszt a grafikonon a forint számára, azaz az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200 napos mozgóátlagot, ami arra utal, hogy a kétéves és a féléves trend is a forint számára kedvezőbb irányba mutat (egy mozgóátlag általában a hossza kétszeresének megfelelő időszakról adja a legjobb jelzést).

Kép: Stooq

Másrészt sikerült letörnie az euró érfolyamának rövidebb távú, 2019 eleje óta tartó emelkedő trendjének vonalát. Ez volt az a trend, amelyen 310 forint magasságából 370 közelébe utazott az árfolyam.

Harmadrészt pedig egy tetőépítés, aszimmetrikus fej-vállak alakzat kiépülése is megindult a grafikonon 343 forint körüli nyakvonallal, amelynek letörése további 20 forintos euróáresést jelezne előre. Ez azonban most kevéssé valószínű a fent említett ellenállások miatt.

Technikai szemmel tehát ugyan van még erő a forint további erősödéséhez, ez azonban a jelenlegi szintekhez képest legfeljebb egy 5-6 százalékos felértékelődést tesz lehetővé. Így a 335 forint körüli szinteken már komolyan érdemes lehet elgondolkodni az euróvásárláson, igaz, ez még messze van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!