Mert egyáltalán nem pesszimisták a befektetők a részvények várható teljesítményével kapcsolatban azonban még nem érte el a hangulat azt a szintet hogy optimistának lehessen nevezni őket – derül ki a Bank of America a friss alapkezelői felméréséből. A 258 összesen 678 milliárd dollár befektetésért felelős szakember válaszai alapján augusztusban nagy mozgások játszottak le nemzetközi tőkepiacokon.

  • Egyrészt a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak miatt az alapkezelők drasztikusan csökkentették a feltörekvő országok részvénypiacain kitettségüket.
  • Helyette az amerikai részvények irányába csoportosítottak át.

Márciusban a válaszadók még nettó 22 százaléka alulsúlyozta az amerikai részvényeket, szeptemberre ez 7 százalékos felül súlyozásra változott. Érdemes megjegyezni hogy a havonta készülő felmérésben tavaly augusztus óta nem lehetett az amerikai részvények esetében felülsúlyozást tapasztalni. A feltörekvő piacoknál 34 százalékos felülsúlyozásról érkeztünk el a 9 százalékos alulsúlyozáshoz.

Az amerikai részvények iránti szerelem ráadásul egy olyan környezetben érkezett, amikor a globális gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban egyáltalán nem derűlátó a piac. A megkérdezettek 53 százaléka a gondolja azt hogy a következő 12 hónap folyamán a világgazdaság gyengébb teljesítményt fog nyújtani. A Bank of America elemzői a helyzetet azzal magyarázzák, hogy

nem a gazdasági növekedés hanem az amerikai jegybank szerepét betöltő FED monetáris politikában várt változás táplálja a részvények iránt érdeklődést.

Mindezt úgy hogy az infláció csökkenésére vonatkozó várakozások mérséklődtek. Most már csak a megkérdezettek nettó 69 százaléka várja a pénzromlás ütemének mérséklődését szemben a korábbi 81 százalékos értékkel. Érdemes megjegyezni , hogy előbbi 2022 májusa óta nem látott alacsony arány. Érzik az ebben rejlő veszélyeket a megkérdezett befektetők is. A piacokat fenyegető első számú veszélynek jelenleg azt tartják, hogy a tartósan magas szinten ragadó infláció miatt a jegybankok esetleg a korábban vártnál hosszabb ideig tartják magasan a finanszírozási költségeket.

Mindenesetre elég általános a meggyőződés hogy a Fed egyelőre befejezte a kamatemeléseket. Az alapkezelők 60 százaléka gondolja ezt így, júliusban ez az arány még csak 9 százalék volt. Sőt a többség szerint egyre inkább közeledik az első kamatvágás ideje is: 36 százalék szerint ez a jövő év második negyedévében, 38 százalék szerint pedig ez a második félévben fog bekövetkezni.

A világgazdaság beteg emberévé mostanra Kína vált. Az ázsiai ország gazdaságával kapcsolatos optimizmus olyan szintre esett vissza, ahol egy éve járt utoljára, még a gazdaság újranyitását megelőző időszakban. Az alapkezelők többsége, 55 százaléka úgy véli, hogy a kínai ingatlanpiac problémáit az ország kormánya közvetlenül a szektornak juttatandó támogatásokkal próbálja meg majd kezelni.

Kínát nem számítva viszont nem túl borús a kép, a többség, 74 százalék változatlanul úgy gondolja, a globális gazdaság a kamatemelések hatására vagy puhán fog landolni, s annak is megvan a lehetősége, hogy egyáltalán nem lesz érezhető lassulás.

Érezhetően kitart egyelőre a tavasszal beköszöntött fordulat Japán megítélésével kapcsolatban. Az ázsiai szigetország lett az egyetlen olyan régió a felmérésben az Egyesült Államok kivételével, amelynek részvényeit a szakértők többsége szerint érdemes felülsúlyozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!