Ezzel hivatalosan is megindult a verseny a világ egyik legutolsó, szekciótagjai által tulajdonolt árutőzsdéért, ahol Európában immár egyedüliként alkalmazzák a nyílt kikiáltásos kereskedést. A 135 éves LME - amelynek határidős kontraktusai a réztől a nikkelig a legmeghatározóbb iparági benchmarkok -, még szeptemberben jelentette be, hogy 10 potenciális vevő fejezte ki érdeklődését felvásárlása iránt.

Az FT forrása szerint az LME könyveit végül megvizsgáló durván 15 társaság fele tett ajánlatot a szerdán lezárult első fordulóban. Köztük van a régóta favoritnak számító CME fő riválisa, az IntercontinentalExchange (ICE), ám a várakozásokkal ellentétben a Deutsche Börse és a londoni értéktőzsde (LSE) sem tett ajánlatot.

Az NYSE lépése ellenben sokakat meglepett, ám a döntés a Deutsche Börsével tervezett fúzió bedőlését követően nem nélkülöz minden alapot. A csoport árupiaci és határidős üzletága, a Liffe - amelyen többek közt az iparági benchmarknak számító kávé, kakaó és cukor kontraktusok forognak - már jelenleg is több raktárat közösen használ az LME-vel a fizikai szállításoknál, így házasságukkal a költségoldalon is megnyílna a tér az áramvonalasításra. Ráadásul az akvizícióval a fémtzsdén kötött ügyletek elszámolását is a Londonban megnyitni tervezett NYSE Liffe Clearhez irányíthatná, amivel két legyet üthetne egy csapásra.

Az LME igazgatósága február 23-i ülésén értékeli ki az ajánlatokat, ám a döntést meghozó közgyűlésen borítékolható a vita. A 93 tulajdonos pénzintézet közül több is ódzkodik az eladástól, míg mások a komoly haszon reményében támogatnák az ügyletet. Mindenesetre az 1 milliárd font sterlinges értékeltségi szint több mint tizenötszöröse az eladás tervének bejelentését megelőző utolsó kötésárfolyam alapján számolt értéknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!