Morgan Stanley stratégáinak várakozásai szerint a vezető amerikai S&P 500-as index kosarában szereplő cégek részvényenkénti nyeresége átlagosan 16 százalékkal csökkenhet idén. Ez az egyik legpesszimistább előrejelzés a Wall Streeten és éles ellentétben áll a Goldman Sachs optimista jóslatával, ők ugyanis enyhe növekedést várnak - írja a Bloomberg.

Úgy gondoljuk, hogy az amerikai vállalati nyereségekben komoly lefelé irányuló kockázatok vannak. Miközben a romló likviditási háttér valószínűleg lefelé irányuló nyomást gyakorol a részvények értékelésére a következő három hónapban, az egy részvényre jutó eredmények (EPS) tekintetében is csalódás várható, mivel az árbevételek növekedése lassul és az árrések tovább zsugorodnak

 – írták tegnapi jelentésükben a befektetési bank szakértői.

Úgy látják, az S&P 500-as index egy részvényre jutó eredménye 185 dollár lesz, szemben az elemzők 206 dolláros medián előrejelzésével. A befektetési bank elemzői ezért év végére 3900 pontra várja az indexet, szemben a pénteki 4282,37-es záróértékkel. Az index a tavaly októberi mélypont óta 19,7 százalékot emelkedett, ezzel technikailag egy új bikapiac határán billeg. Az elmúlt hónapokban elsősorban a mesterséges intelligencia iránti befektetői lelkesedés hajtotta az árakat. Annak ellenére, hogy a Federal Reserve eközben szorgosan emeli a kamatokat, és a egyre nagyobb az aggodalom egy esetlegesen kialakuló amerikai recesszió miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!