A világ legnagyobb idei deviza- és kötvényrallyja megfordulhat annak nyomán, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő álláspontja nem puhult az EU-IMF támogatás feltételeiről folytatott vitában - állítja a BlackRock Inc., a világ legnagyobb eszközkezelője, továbbá a Royal Bank of Scotland Plc és a Société Generale SA. A forint - 2011 második felének legrosszabbul szereplő devizája - idén kilenc százalékkal erősödött az euróval szemben, a magyar kötvények dollárban számolva 28 százalékkal javítottak a múlt hét végéig, ami a Bloomberg 170 országot nyomon követő összehasonlításában a legjobb eredmény.

Miközben a befektetők arra számítanak, hogy az EU és az IMF időben támogatást nyújt Magyarországnak ahhoz, hogy visszafizesse 15 milliárd euró idén lejáró adósságát, az Orbán-kormány még mindig nem változtatta meg azokat a törvényeket, amelyek veszélyeztetik jegybank, illetve a bíróságok függetlenségét. A két szervezet ezeket szabja előfeltételül a tárgyalások megkezdéséhez.

Óvatosan a forinttal!

Az elmúlt hónapok rallyja után óvatos lennék a forint- és a magyar kötvénybefektetésekkel - mondja Beata Harasim, a BlackRock elemzője. A kormány eddig nem tett hatékony lépéseket a média- és a jegybanktörvény az EU elvárásai szerinti megváltoztatására. Nincs megoldás a problémákra - érvel a szakértő.

A Société Générale szigorúbb: azt ajánlja befektetőinek, hogy forintjaikat váltsák euróra, és azt jósolják, hogy újra 300 forint/euróig gyengül a magyar deviza. Mindez azt jelzi, hogy kifullad az a lendület, amelyet a magyar pénzpiac kapott Orbán Viktor január 5-ei nyilatkozatától, amelyben a kormányfő jelezte: kormánya kész gyorsan teljesíteni az IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket.

Csak lesz valami

Magyarország valószínűleg megkapja a segélycsomagot, ami támaszt ad a forintnak - mondja Koon Chow, a Barclays Capital stratégája. Szerinte kisebb kétkedés indokolt. Emellett a magyar kötvények és deviza rallyját megtámogatta az Európai Központi Bank kötvényvásárlása is - hívja fel a figyelmet. Ez ugyanis csökkenti a veszélyét annak, hogy a tőke elhagyja Kelet-Közép-Európát.

Az EU ugyanakkor egyelőre csak aggodalmainak adott hangot és Irina Ivascsenko, az IMF budapesti képviselője is arról beszélt, hogy a Valutaalap egyértelmű lépéseket vár a magyar kormánytól, mielőtt asztalhoz ülne vele. A megbeszélések előtti fázis lassú, mindkét fél egyre jobban beássa magát saját sáncai mögé - írta a múlt hét közepén Timothy Ash, az RBS feltörekvő piaci szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!