A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Érdemi fundamentális hír nem érkezett, ami a forintot erősíthette volna, a 300-hoz közelítő euró inkább a befektetők pozicionáltságából fakadt az elmúlt napokban − mondta a Napi Gazdaságnak Ötvös Mihály, a CIB szenior üzletkötője. Mindez azt jelenti, hogy elfáradtak a long, vagyis vételi pozícióban ülő befektetők, és ezeket kezdték el zárni. Gyakori jelenség a devizapiacon, hogy amikor sztori van, arra ráugranak a befektetők, és ez túlzott pozíciók kiépítését eredményezi.

Ráadásul a forint esetében kicsit többet vártak, a külföldiek 310, illetve 320 forintos eurócélárakat vizionáltak magunknak. Ez nem jött be, ami egyrészt annak tudható be, hogy a spekulánsok arra számítottak: az új jegybank sokkal agresszívabb lesz, ehelyett azonban inkább háttérbe vonult, és a gazdasági minisztérium oldaláról terelgették az árfolyamot. Márpedig innen egyértelműen forinterősítő nyilatkozatok érkeztek, amit megunt a piac, hiszen az eurólongoknak komoly finanszírozási igényük van a kamatkülönbözet miatt.

Kötvényvásárlási program jön?

Mindez igaz volt szerda kora délutánig, ekkor érkezett ugyanis a hír, hogy csütörtökön újabb monetáris ösztönzésekről tartanak sajtótájékoztatót. Erre azonnal 2,5 forinttal erősödött az euró, a befektetők ugyanis óvatosabbak lettek a bejelentés előtt. Ugyanakkor érdekes, hogy a kötvényeket jobban elkezdték venni, mivel a piac arra spekulál, hogy valamilyen kötvényvásárlási ösztönzést jelentenek be. Egyébként a forint erősödésének az elmúlt időszakban egy másik oka lehetett, hogy a magyar állampapíroknál megfordult a külföldiek kezében lévő állomány csökkenése.

Február eleje óta ugyanis az 5000 feletti szintekről 4777 milliárd forintra esett március elején a külföldiek magyar állampapír-állománya, ami az utolsó hetekben mintegy 40 milliárd forinttal, 4817 milliárdra nőtt − mondta Ötvös. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy megállt a forint gyengülő trendje, jelenleg ugyanis a profitok realizálása zajlik. Csütörtökön ráadásul az ECB kamatdöntő ülése mellett nagyon fontos lesz, hogy milyen hírek érkeznek a monetáris tanács rendkívüli üléséről.

Jókor jött Varga forinterősítő nyilatkozata

A forint árfolyamának viszont alapvetően jót tett a gazdasági miniszter keddi nyilatkozata, amely szerint a jegybank kamatcsökkentési sorozata még folytatódhat, de már közeledik a végéhez − véli Kerékgyártó Imre, a Commerzbank devizaüzletágának osztályvezető-helyettese. A piac kamatcsökkentési várakozásai ugyanis némileg mérséklődtek, ami a forint erősödését hozta magával. Varga ismét megerősítette, hogy a gyenge forint nem célja a kormánynak. A forint erősödésének emellett jó alapot adhat a pár nappal ezelőtti kedvező államháztartási hiány-adat, illetve a tegnapi beszerzésimenedzser-index is.

Ráadásul Cséfalvay Zoltán is arról beszélt, hogy az EU túlzottdeficit-eljárása alól jó eséllyel kikerülhet Magyarország. Az optimista hangvételű nyilatkozatok segítettek a magyar devizának, így a régiós széliránnyal szemben javulni tudott. Ötvös szerint ugyanakkor a zloty mozgásában az is szerepet játszik, hogy zloty/forint árfolyamban is épültek ki a forint gyengülésére játszó pozíciók, amelyeket szintén zárni kellett.

Kerékgyártó szerint azonban a találgatások és az MNB részéről érkező töredékinformációk után valós segítséget jelenthetne a forintnak, ha a piac átfogó képet kapna a monetáris politika irányvonalairól, a jegybank jövőbeli intézkedéseiről, amire meg is van az esély a csütörtöki rendkívüli ülést követően. Enélkül ugyanis hiába van erős potenciál a pozitív fundamentumok alapján a forintban.

A magyar devizának ugyanakkor meg kell küzdenie a nemzetközi környezettel is. A kedden 1,28 fölé stabilan erősödő euró szerdára már a múlté lett. A fordulót a rossz olasz PMI-adat okozta, annak ellenére ugyanis, hogy az európai beszerzésimenedzser-indexek összességében nem alakultak rosszul, a piac mégis az olasz jelentésre figyelt igazán − hívja fel a figyelmet Kerékgyártó. Ráadásul Szlovénia is egyre nagyobb bajban kezd lenni, mivel az elmúlt év 2,3 százalékos GDP-csökkenését követően a szlovén jegybank a 2013-as előrejelzését is közel két százalékra rontotta. Az exportorientált gazdaságban a nem teljesítő hitelek aránya megközelíti a GDP 20 százalékát, ami nagyon sok, így aligha hagyjuk magunk mögött a ciprusi kérdéskört − felbukkant a következő tagállam, amelynek lehet, hogy hamarosan szintén mentőövet kell dobni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!