Lépett végre az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), és emelte néhány lakossági állampapír kamatát. Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) ettől a héttől kezdve a korábbi 2,5 százalék helyett már 3 százalékos kamatot fizet.

A postán megvásárolható Kincstári Takarékjegy és Kincstári Takarékjegy kamata is változott. Az egyéves lejáratú 3, a kétéves pedig évi 3,5 százalékos kamatot fizet mostantól.

A hosszabb lejáratú állampapírok kamatához egyelőre nem nyúlt az államadósság-kezelő, a Magyar Állampapír Plusz továbbra is 3,5 százalékos kamattal indul, ami öt év alatt 6 százalékosra emelkedik, így az átlagos hozama 4,95 százalék évente. A Prémium Magyar Állampapírok pedig az inflációt követik, a jelenlegi kamatuk viszont csupán 4,05, illetve 4,55 százalékos.

Hétfőtől kapható két új eurós lakossági állampapír is, amelyek szintén az inflációt követik, ezek induló kamata 3,9, illetve 4,4 százalékos. 

A kamatemelésekre vélhetően azért volt szükség, mert az inflációval nem tudnak már versenyezni az állampapírok, ezért csökkent irántuk a kereslet. Az intézmények is már 3 százalékos, sőt annál magasabb kamattal hitelezik az államot egy évre. A legutóbbi egyéves diszkontkincstájegy-aukción a múlt héten 3,07 százalékos átlaghozam alakult ki. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!