Még péntek délelőtt derült ki, hogy a magyar kormány - a veszélyhelyzet során teendő intézkedésekre hivatkozva - még aznap állami felügyelet alá vonja a debreceni székhellyel működő Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t, amely hazánk egyik nagy csomagolóanyag-gyártója.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter később közölte: az államnak 61,9 százalékos befolyása van már a cégben.

A Kartonpack a honlapja szerint Magyarország egyik legjelentősebb csomagolóanyag-gyártó vállalata, fő profilja nyomtatott kartondobozok (faltkartonok) gyártása.

A cégre vonatkozó kormányrendelet szerint a magyar állam nevében a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos jár el. Ilyen kormánybiztossá 2018 augusztusában Juhász Editet, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkárt nevezték ki. (Ő Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter egyik államtitkára.)

Majd péntek délután a BÉT honlapjáról kiderült, hogy teljesen új vezetést kapott a társaság. Eszerint a kormánybiztos a cég valamennyi addigi igazgatósági, felügyelőbizottsági (fb) és auditbizottsági tagját visszahívta.

Helyettük a cég társaság igazgatóságának elnökeként és vezérigazgatójaként határozatlan időtartamra Uszkay-Boiskó Sándort, az igazgatóság tagjaként pedig Hutiray Gyula Árpádot, Vass Viktóriát, Jakab Lászlót és Mancsiczky Lászlót nevezte ki. Az fb és auditbizottságának tagjai ugyanazok a személyek lettek: Farkas Gábor, Töklincz Piroska és Gazsó Balázs (a vezetőváltásról elsőként az Mfor.hu számolt be).

Zűrös cég sikeres a tőzsdén

A Kartonpack részvényeinek árfolyama szárnyalt az év elején a tőzsdén. A cégnek zavaros a tulajdonosi struktúrája. A Kartonpack legnagyobb tulajdonosa (a BÉT honlapja szerint 61,9 százalékos) hivatalosan az a Britton Capital & Consulting Kft., amely ellen az állam javára vagyonelkobzást rendeltek el. A Britton Capital ugyanis annak a Kerék Csabának az érdekeltségébe tartozik/tartozott, akit a Kulcsár-ügyben elítéltek. (A Britton részvényeit zárolták. A végrehajtás során a pakettet csak a tőkepiaci törvény szerint megszabott áron lehet meghirdetni.) A Kartonpack 29,6 százalékos tulajdonosa Fintha Nagy Ádám ügyvéd, aki több tőzsdei cégben megfordult már - bennfentes kereskedés gyanújába is került a Kartonpack-részvényekkel -, és a hvg.hu korábbi cikke szerint Rogán Antal belváros-lipótvárosi polgármestersége idején részese volt az ellenzék által támadott önkormányzati ingatlaneladásoknak is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!