Egy válsághelyzetben a bizonytalanság jelenti a legfőbb problémát, amikor a befektetők nem tudják, hogy "jobbra vagy balra indul el a helyzet". Ilyenkor mindenki kivár és megpróbál ráülni a pénzére, nem fekteti be - mondta Borbély László András.

A magyar helyzetben az volt a sajátos, hogy a külföldiek ugyan eladtak forint állampapírokat jelentős mértékben - nem feltétlenül a görög helyzet miatt - de ezt a magyar piac, a belföldi befektetők nagyon könnyedén meg tudták venni. Ebben szerepe van a kisbefektetőknek is, hiszen az államadósság finanszírozási igényének nagyobbik részét az elmúlt időszakban a lakosság biztosította. Ez rendkívül pozitív fejlemény - emelte ki.

Hozzátette: júniusban közel 161 milliárd forint volt a nettó állampapír-értékesítés, több mint 100 milliárd forintnyi kamatozó kincstárjegy lejárt, és efölött vett a lakosság még 130 milliárdnyit. Minden héten lejár kamatozó kincstárjegy és lehet venni újat, a lényeg, hogy a nettó értékesítés pozitív legyen - mondta.

Közlése szerint júniusban az egyéves kamatozó kincstárjegy volt a legnépszerűbb. Reményei szerint a következő időszakban a hosszabb futamidejű állampapírok iránt is megnő majd a lakossági kereslet. Az év egészét tekintve 60-40 százalékos az arány az egyéves futamidejű állampapírok javára a hosszabb lejáratúakkal szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!