A háború kezdete óta Ukrajna, szembenézve a sokkal nagyobb haderővel, bebizonyította, hogy képes az innovációra és az improvizációra. Rengeteg eszközt alakították már át, hogy alkalmasak legyenek az orosz hadsereggel szembeni hatékony hadviselésre, így például átdolgoztak távirányítós repülőgépeket, civil drónokat, hogy megfigyelőeszközök legyenek.

Most pedig a jelek szerint egy csónakból alkottak meg egy drónhajót (USV - uncrewed surface vehicle): szerdán az orosz haditengerészet szevasztopoli fő támaszpontja közelében lévő parton találtak egy ilyen eszközt. Ráadásul a hajó jól teljesített: az Omega-öbölben bukkantak rá, közvetlenül a kikötő bejáratánál, az orosz haditengerészet által használt területen, vagyis észrevétlenül tett meg mintegy 150 tengeri mérföldet az ukrán ellenőrzésű partoktól – számolt be a Naval News szakportál.

A megtalált drónhajó kicsi, egyetlen motor hajtja, amely a hajótest belsejében van, és egy kormányozható vízsugarat hajt. Ez viszonylag nagy teljesítményre utal, az eszköz komoly sebességre lehet képest. Mivel nagyjából akkora, mintegy kajak, valószínűleg nagyon kicsi a radarjelzése.

Robbanóhajót még nem vetettek be az ukránok

A tetején számos érzékelő található. A legfontosabb egy árbócra szerelt kamera és egy előre néző infravörös (FLIR) típusú eszköz. Valószínűleg ez a fő érzékelő a kormányzáshoz és a helyzetfelismeréshez. A kamera mögött egy lapos antenna található, valószínűleg a navigáció és/vagy a kommunikáció céljára.

Az orrban van egy kisebb kamera vagy érzékelő, amely a jelek szerint előre van rögzítve. Az orrban két előre néző érzékelő található. A fényképeken nem látható a készülék belseje, de a kívülről megerősített hajótest és az ívelt kialakítás arra utal, hogy abban egy levegőből indítható bomba vagy tüzérségi lövedék rejtőzhet.

Az eszközt úgy tervezhették, hogy egy másik hajónak nekimenjen és felrobbanjon. Ez megmagyarázza az orrban lévő érzékelők csoportját is. Mivel az oroszok azt közölték, hogy a tengerre vontatták a pilóta nélküli járművet, majd ott felrobbantatták, erősíti a gyanút, hogy egy távvezérlésű, robbanóanyaggal szerelt torpedót helyettesítő drón.

A robbanóhajók nem új keletűek, és időnként nagy sikereket értek el. Ez a konstrukció viszont új lehet. A szevasztopoli parton való megjelenése pedig azt sugallja, hogy komoly a hatótávolsága.

Az ukránok a tengeren viszonylag kevés sikert értek el az oroszokkal szemben. Igaz, az orosz flotta ékkövét, a Moszkva hadihajót sikeresen süllyesztették el, amelyhez speciális torpedókat használtak. Az orosz fekete-tengeri haditengerészet Orszk nevű partraszálló-hajóját pedig a bergyanszki kikötőben lőtték ki egy Bayraktar-drónnal.