A NASA határozottan elítéli Oroszországot, hogy a Nemzetközi Űrállomást politikai célokra használja Ukrajna elleni háborújának támogatására - adta hírül a NASA.

A nyilatkozat reakció három orosz asztronauta, Szergej Korszakov, Oleg Artemijev és Denisz Matvejev Telegramon közzétett fotójára, amelyen Luhanszk és Donyeck ukrajnai, szeparatista orosz államok lobogóival pózolnak az ISS fedélzetén.

A kép alá azt írták: "A Luhanszki Népköztársaság felszabadulásának napja!". A képet július negyedikén tették közzé, egy nappal azután, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Liszicsanszkot, amely az utolsó, ukránok által ellenőrzött nagyváros volt a területen.

A régóta tartó orosz-ukrán háború ellenére, a NASA és a Roszkozmosz, az orosz állami űrhivatal folytatta közös, tudományos munkáját a Földön, és a Nemzetközi Űrállomáson is, ezt Bill Nelson, a NASA ügyvezetője is megerősítette korábban, egy márciusi közleményében. Az ellentmondásos fotó ellenére az amerikai űrhivatal egyelőre továbbra sem határolódott el az oroszokkal való együttműködéstől.

Ennek azért is van jelentősége, mert a tervek szerint szeptemberben az űrállomáson helyet cserél majd az orosz-amerikai legénység, mégpedig úgy, hogy az Egyesült Államok asztronautái az orosz gyártmányú Szojuz, Oroszország űrhajósai pedig az amerikai SpaceX űrkapszulájában utaznak majd.