A LUMI második kísérleti fázisa, a rendszer GPU-kapacitásának felhasználásával, befejeződött, a rendszer teljesítményét elfogadott benchmarkokkal ellenőrizték, a szerződéses munkálatok befejeződtek, és így a LUMI hivatalosan is készen áll arra, hogy teljes kapacitással szolgálja az európai tudósokat – adta hírül a Computerworld.

A LUMI már 2022 májusában a Top500 és a Green500 listán is a 3. helyen szerepelt, így Európa leggyorsabb és leghatékonyabb szuperszámítógépe lett.

A rendszert december közepén tudták megnyitni minden ügyfél előtt, de a hivatalos átadást némi papírmunka még hátráltatta.

Mostantól azonban minden jogosult európai tudós pályázhat a LUMI kapacitására. A rendszer erőforrásainak felét az EuroHPC pályázati felhívásain keresztül osztják meg, amelyek az EU valamely tagállamában vagy a Horizont 2020 keretprogramhoz társult országban letelepedett vagy ott található egyetemi, kutatóintézeti, hatósági és ipari kutatókat célozzák meg. A rendszer forrásainak másik felét a LUMI-konzorcium országai (Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lengyelország, Norvégia Svédország, Svájc) osztják meg. Ez a rész a tagországok LUMI-finanszírozáshoz való hozzájárulása alapján oszlik meg.