A The Wall Street Journal szerezte meg és mutatta be azt a jelentést, amely szerint a Facebook rengeteg hírességnek adott (szinte teljesen) szabad kezet az oldal használatához, ráadásul a legnagyobb titokban. A kiszivárgott információk alapján a VIP-kör tagjaira sokkal lazább szabályok vonatkoztak, mint a szolgáltatás többi használójára.

A VIP-lista hivatalosan nem létezik, de a Facebook berkein belül már hosszabb ideje használják. A WSJ nyomozása alapján a kör 2020-ban mintegy 5,8 millió főre duzzadt, akik közt Donald Trump korábbi amerikai elnök, illetve számos tengerentúli politikus, sportoló és előadó is megtalálható. A jelentés hangsúlyozza, hogy a kivételezés miatt a listán szereplők kedvükre terjeszthettek például hazugságokat is, mert az egyéni bánásmód lehetővé tette, hogy a moderátorok eltekintsenek a törléstől - olvasható a portálon.

A VIP-listához a Facebook dolgozói közül bárki hozzáadhatott új személyeket, de az érintettek erről általában nem értesültek. A Facebook állítólag azt tanácsolta a munkatársaknak, hogy elsősorban olyan hírességeket vegyenek be a körbe, akik hírértékű bejegyzéseket tudnak készíteni.

bár a lista elleni kritikákat elfogadják, a funkció valójában egy újabb eszköz, ami szerintük segít érvényesíteni az irányelveiket azoknál a posztoknál, amik „nagyobb megértést igényelhetnek”.

- írja közleményében a Facebook.