Az NBCUniversal állítólag majdnem összeolvadt az Electronic Arts-szal, mivel Brian Roberts, a Comcast vezérigazgatója a jelek szerint azzal a javaslattal kereste meg Andrew Wilsont, az EA vezérigazgatóját, hogy egyesítse a tévén és mozikban operáló céget a játékóriással, derül ki az IGN jelentéséből.

A Puck szerint mind az NBCUniversal, mind az EA ügyvédei és bankárai hetekig tárgyaltak arról, hogyan történne egy esetleges fúzió. Az általános javaslat szerint a Roberts család vette volna át az egyesített vállalat irányítását, de a jelenlegi EA-vezérigazgató, Andrew Wilson vezette volna a céget.

Ha Wilson lett volna az egyesült vállalat vezérigazgatója, akkor az NBCUniversal jelenlegi vezérigazgatója, Jeff Shell állítólag magasabb szerepet kapott volna a telekommunikációval foglalkozó Comcaston belül, aki állítólag szintén részt vett tárgyalásokban.

A megbeszélések utolsó hónapjában a javaslatot elkaszálták, mivel nézeteltérések merültek fel az egyesülés árával és annak felépítésével kapcsolatban. A játékiparban jelenleg tapasztalható fúziós és felvásárlási trend közepette azonban az EA állítólag más nagyvállalatokkal, például a Disneyvel, az Apple-lel és az Amazonnal is tárgyalt a lehetséges felvásárlásról.

Szórakoztatóipari szörnyóriások

Az EA összeolvadás iránti érdeklődése állítólag azóta nőtt meg, hogy a Microsoft az év elején felvásárolta az Activision Blizzardot, amiről mi is átfogóan írtunk. Az egyesülési szándékot január közepén jelentették, és a történelem egyik legnagyobb játékipari üzleteként tarthatjuk számon azóta is. A Microsoft akkor közel 70 milliárd dollárért (26 ezermilliárd forint), akkori áron az éves magyar GDP nagyjából 40 százalékért vásárolta föl az online játékairól híres Activision Blizzardot.

Az EA számára állítólag minden egyesülés esetén elsődleges szempont, hogy Wilson maradhasson az egyesült egység vezérigazgatója. Feltehetően a szerepkörök összeegyeztethetetlensége miatt nem jött össze szorosabb együttműködés a már amúgy is mindent leuraló Disney-vel, akit még márciusban kerestek meg. Itt elvileg nem feltétlen hivatalos összeolvadásról volt szó, de az EA "tartalmasabb kapcsolatot" akart, ahelyett, hogy egyszerűen csak licencszerződéseket kötne, mint például a Star Wars játékok esetében.

John Reseburg, az EA szóvivője nem kommentálta az IGN értesüléseit, de a Pucknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy büszkék hatalmi pozíciójukra, és hogy erről az alapról működnek együtt partnereikkel. Kiemelte a közismertebb játékszériáik jelentőségét, és az általuk szórakoztatott több mint fél milliárd játékost, hozzátéve, hogy "nagyon fényes jövőt" lát a cég előtt.

Az NBCUniversalnak egyébként nem ez volt az első próbálkozása a játékgyártással. 2016 és 2019 között saját stúdióval próbáltak beszállni az iparba, de sikertelen játékaik miatt - amik főleg a Jurassic Park frenchise köré épültek -  az előtt bezárták a vállalkozást, hogy az igazán elkezdhetett volna működni. A stúdió kezelése meglehetősen hasonlít arra, amikor az Universal két bukás után elvágta a filmstúdió klasszikus szörnyeire (Drakula, a Múmia, stb.) építő filmuniverzum létrehozására tett ambícióit.