Az amerikai fed elnöke a héten ismét felszólalt a kongresszus előtt ahol kifejtette elképzeléseit a jövőbeni monetáris politikáról, véleményét a fiskális politikáról és felhívta a figyelmet az esetleges jövőbeni kockázatokról. Bár meglepetést nem okozva továbbra is garantálják az alacsony kamatokat, azonban a mennyiségi lazítás folytatása az eddig megszokott mértékben nem feltétlenül szükséges. A fiskális politikát továbbra is bírálta és megjegyezte, hogy a gazdaság lassulása az adósság csökkentését jelentősen hátráltatja.

Egy korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy az egyik legkisebb kockázattal járó befektetés jelenleg a hozamok emelkedésére való spekulálás. A helyzet azóta sem változott, sőt ahogyan az idő telik úgy közeledik a kötvénypiaci lufi kidurranása is. Az árfolyamok az elmúlt hónapokban már valamelyest mérséklődtek, ám az adósság folyamatosan csak növekszik miközben a negyedik negyedéves GDP az Egyesült Államokban bőven negatív tartományban tartózkodott. Így elég nehéz lesz kinőni az államadósságot. Sőt a negyedik negyedévben Európában sem volt sokkal jobb a növekedés. A Németeknél, a Franciáknál, a Spanyoloknál, az Olaszoknál és még sorolhatnám mindenhol a recesszió jeleit mutatták az adatok. Még Kínában is lassul a növekedés. Ki fogja finanszírozni akkor az eladósodott országokat? Nem csak a kedv hiányzik hogy bárki finanszírozzon egy csőd szélén álló nemzetet, ám pénz sincsen rá.

Az amerikai jegybankelnök azonban már érzi, hogy a lufit nem nagyon lehet tovább fújni, épp elég pénzt nyomtattak eddig is, hogy nehogy véletlenül felmenjenek a hosszú távú hozamok. Fiskális oldalról várják a lépéseket. A pénznyomtatás nem működik. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az elmúlt három év. A helyzet csak romlotté s most már nincs más eszköz a tarsolyban, hogy a recessziót megakadályozzák.

A hosszú távú kötvények ehhez képest azonban irreálisan magas árfolyamon mozognak. És épp ez az ami rendkívüli lehetőséget teremt a befektetők számára. Soha nem látott magasságokban mozgó katasztrofális fundamentumokkal rendelkező papírokat lehet eladni. A kötvénypiaci lufi kidurranása jóval szembetűnőbb mint 2007-ben az ingatlan lufi kidurranása volt.

Ne hagyjuk tehát ezt a lehetőséget elmenni és kihasználva a fantasztikus árfolyamokat profitáljunk az évszázad egyik legnagyobb lehetőségéből, regisztráljon jobb oldalon fenn adatai megadásával.

Solar Capital