Harmincmillió felhasználó regisztrált a Meta újonnan indított Threads alkalmazására az első napon – közölte Mark Zuckerberg, a cég vezetője, aki az alkalmazást az Elon Musk által októberben felvásárolt Twitter baráti riválisának állította be. 

Linda Yaccarino, a Twitter vezérigazgatója azonban azt mondta, hogy bár a közösségi oldalukat gyakran utánozzák, a Twitter közösségét szerinte soha nem lehet lemásolni.

Szakértők szerint a Threads vonzó lehet a Twitter felhasználóinak, akik elégedetlenek az utóbbi platform közelmúltbeli változtatásaival. A Threads lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy legfeljebb 500 karakteres bejegyzéseket tegyenek közzé, és számos, a Twitterhez hasonló funkcióval rendelkezik.

Threads, a barátságos versenytárs

Korábban Mark Zuckerberg azt nyilatkozta, hogy a platform barátságosságának megőrzése végső soron a siker kulcsa lesz. Elon Musk azonban így reagált erre:

mérhetetlenül jobb, ha idegenek támadnak meg a Twitteren, mintha az álboldogságnak hódolnánk a rejtőzködő Instagramon.

Amikor a Threads-en megkérdezték, hogy az alkalmazás nagyobb lesz-e, mint a Twitter, Mark Zuckerberg annyit mondott: „időbe fog telni, de szerintem kell lennie egy olyan nyilvános beszélgető alkalmazásnak, amelyen több mint egymilliárd ember van.”

A Twitternek megvolt erre a lehetősége, de nem sikerült. Remélhetőleg nekünk sikerülni fog

– mondta optimistán a Facebook atyja.

Az indításnak meleg fogadtatása volt az interneten, egy felhasználó azt mondta a BBC-nek, hogy a Threadset a Twitter nagyon is szükséges versenytársának látja.

A versenytársak kritikája

A versenytársak kritizálták az alkalmazás által esetlegesen használt adatmennyiséget. Az Apple App Store szerint ezek között lehetnek a felhasználók személyazonosságához kapcsolódó egészségügyi, pénzügyi és böngészési adatok. Egyes felhasználók aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy nem lehet törölni a Threads-profiljukat a kapcsolódó Instagram-profil törlése nélkül. A Meta a BBC-nek elismerte:

Jelenleg nem lehet törölni a Threads profilját az Instagram-fiók törlése nélkül. Ezen még dolgozunk. Addig is bármikor deaktiválhatod a Threads-profilodat. A Threads profilod deaktiválása nem fogja deaktiválni az Instagram-fiókodat.

A deaktiválás azt jelenti, hogy a Threads profilod, a posztjaid és a mások posztjaival való interakcióid nem lesznek láthatóak – tette hozzá a cég. A felhasználók az Instagram-beállításaikban letölthetik és törölhetik a Threads adatait. 

A Threads már több mint 100 országban, köztük az Egyesült Királyságban is letölthető, ám az Európai Unióban szabályozási aggályok miatt egyelőre még nem.