A Richemont, amely a Cartier és a Van Cleef & Arpels ékszergyártók tulajdonosa, kilép a Felelős Ékszeripari Tanácsból (RJC) azután, hogy március 3-án már leállította minden oroszországi tevékenységét.

Nem akarnak tagok lenni ugyanis egy olyan iparági szervezetnek, amelyek hozzájárulnak a konfliktusok és háborúk finanszírozásához - idézi a társaság magyarázatát a MarketWatch.

Az RJC - amely a tagjai termékeinek etikai és környezeti fenntarthatóságát hivatott biztosítani - tagjai között ugyanis ott szerepel az orosz gyémánttermelő, az Alrosa is. 

A Pandora tétlenségre hivatkozva szintén azt közölte, hogy kilép az RJC-vel 12 éve fennálló tagságából. A vállalat eközben minden beszállítóját és üzleti partnerét utasította, hogy semmilyen nyersanyag, termék vagy szolgáltatás nem származhat közvetlenül vagy közvetve Oroszországból vagy Fehéroroszországból sem. A Pandora egyébként már február végén felfüggesztette a két országban folytatott üzleti tevékenységét.

Az Alrosa közölte, hogy tudatában van az RJC egyes tagjai által felvetett aggályoknak, és tiszteletben tartja a testület normáit.

"Nyitottak vagyunk a párbeszédre minden érintett féllel, és továbbra is készen állunk az RJC által hozott esetleges döntések végrehajtására, beleértve bármely további független harmadik fél által végzett felülvizsgálatot, annak érdekében, hogy ismét ellenőrizzük üzleti gyakorlatunkat, fenntarthatósági megközelítésünket és az összes érdekelt fél számára értéket teremtő kötelezettségvállalásainkat" - közölték.

 Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.