A kínai Geely Automobile 200 millió dollárt (több mint 72 milliárd forintot) fizet a 34,02 százalékos üzletrészért, amely az amerikai export fellendülése mellett lökést ad a Renaultnak, hogy beruházzon az elektromosautó-üzletágába.

A Renault Korea 45,4 millió részvényt bocsát ki a Geely egysége, a Centurion Industries számára, részvényenként 5,818 wonért

Az eladás elmélyíti a két autógyártó közötti együttműködést a környezetbarát modellek fejlesztése terén Koreában, ahol a Hyundai és Kia uralják a piacot - olvasható a portálon.

"Ez egy nyitott ajtó az Egyesült Államokba" - mondta egy névtelenséget kérő, de az ügyre rálátó ember. Bár a részletek még kidolgozás alatt állnak, a Geely kezdetben a Renault Korea busani üzemét használhatná arra, hogy elektromos robotaxikat készítsen a Waymo (a Google testvérvállalata)  számára, amellyel már van egy meglévő szállítási megállapodásuk.

A Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodással a Renault vagy a Geely nem szembesülne adóterhekkel, ha Dél-Koreában gyártott járműveket exportálnának az Egyesült Államokba.

A Renault több mint két évtizede gyárt és értékesít autókat Dél-Koreában, nagyrészt európai modellek alapján, a busani gyár kapacitása évi 300 ezer autó.