Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogi keretek bizonytalansága arra kényszerítette a vállalatot, hogy felülvizsgálja beruházási terveit, ugyanis a jelenlegi törvények nem biztosítják az előfeltételeket egy több milliárd euró értékű beruházás végrehajtásához - közölték az MTI szerint. A társaság továbbra is ki szeretné termelni a Fekete-tenger talapzatában rejlő ásványkincseket, ezért folytatja a párbeszédet a román hatóságokkal. A stabil adókörnyezet és kitermelést szabályozó jogi keretek alapvető fontosságúak a további szárazföldi és tengeri kitermelő beruházások elvégzéséhez.

Az OMV-Petrom 3,7 milliárd lej (779,9 millió euró) értékű beruházást tervez 2019-ben a kitermelési szektorban. Emlékeztettek, hogy a román kormány tavaly év végén fogadta el a 114-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a bankokat, az energetikai és a telekommunikációs cégeket adóztatná meg. Az osztrák hátterű társaság szerint ez a rendelet kedvezőtlenül érinti őket, mivel három évre kiterjeszti a földgáz és a villamosenergia államilag szabályozott árát, illetve megnöveli a gázkitermelésből származó árbevételre kivetett adót is.

A rendeletet bíráló román jegybank vezetősége tárgyalásokat folytat a kormánnyal a jogszabályról, amely akkor marad hatályos, ha a parlament is megszavazza. A törvényhozói testület akár el is utasíthatja a rendeletet.

Klaus Iohannis román államelnök tavaly novemberben hirdette ki a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt, amelyet október végén szavazott meg a román parlament. E jogszabály alapján kellene kitermelnie az OMV-nek és az amerikai ExxonMobil-nak a Fekete-tenger Neptun talapzatában levő gázt, amelynek mennyiségét 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsülik. Az OMV már tavaly októberben nehezményezte, hogy a román hatóságoknak túl sok időt vett igénybe, hogy elfogadják és tisztázzák a kitermelést szabályozó törvényt.

A fekete-tengeri földgáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a földgáz Ausztria felé szállítása céljából épülő BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. Arról, hogy ebben a projektben milyen fennakadások vannak, valamint, hogy milyen kilátásai vannak a hazai földgázellátásnak a Napi.hu egy átfogó elemzést készített, melyet itt olvashat el.

 

Senki nem tudja, honnan jön jövőre elég gáz a fűtéshez

Ha az oroszok valóra váltják fenyegetésüket, és 2019 végén elzárják az ukrán vezetékeket, Magyarország bajba kerül. Földgáz valahonnan biztosan lesz, de az árak elszabadulása borítékolható. Ennek egyik oka, hogy a magyar kormány bár évek óta régiós gáztranzit-vezéri pozícióról ábrándozik, csalatkozhat - ráadásul az Egyesült Államoknak is a kisujjára lépett.

 

Profitjuk ettől még volt

Az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern minden eredménymutatója jelentősen javult a szerdán közzétett negyedik negyedéves és éves eredménybeszámoló tanúsága szerint.

A negyedik negyedévben az OMV adózás előtti eredménye több mint duplájára, 115 százalékkal 1,209 milliárd euróra emelkedett, az egy évvel koárbbinál 35 százalékkal magasabb, 6,64 milliárd eurós bevétel mellett. Az eszközpótlási és egyszeri költségek figyelembe vételével kalkulált adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredmény másfélszeresére, 1,05 milliárd euróra emelkedett. A negyedéves nettó nyereség 89 százalékkal 793 millió euróra emelkedett.

Tavaly az év egészében az osztrák olaj- és gázipari konszern értékesítési árbevétele 13 százalékkal 22,93 milliárd euróra nőtt az előző évihez képest. Az eszközpótlási és egyszeri költségek figyelembe vételével kalkulált adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredmény 23 százalékkal 3,646 milliárd euróra, az adózás előtti eredmény pedig 122 százalékkal 3,298 milliárd euróra emelkedett.

Az OMV éves nettó nyeresége több mint megduplázódott, 1,993 milliárd euróra emelkedett tavaly a 2017-es 853 millió euróról. A részvényesekre jutó nettó nyereség 1,438 milliárd euróra emelkedett 435 millió euróról. Az OMV vezetősége az osztalék 1,50 euróról 1,75 euróra emelésére tesz majd javaslatot a részvényeseknek.