Az Európai Bizottság szerint az intézkedés megfelel az ideiglenes válságkezelési szabályzatnak, amely lehetővé teszi a vállalatok állami támogatását az energiaválság idején, ha az privátbefektetők bevonásával nem oldható meg.

A német gázellátási piacon tartott 14 százalékos részesedésével és a gáztárolási kapacitás 28 százalékának a birtokában a SEFE rendszerszinten kulcsfontosságú energiavállalat Németországban.

Robert Habeck német gazdasági miniszter áprilisban jelölte ki a szövetségi hálózati ügynökséget a Gazprom Germania vagyonkezelőjének a gázellátás biztonságának a garantálása érdekében - írta az MTI.

Nem hagyhatták, hogy másé legyen

A vállalatot az idén tavasszal azért vettek német állami felügyelet alá, mert a leánycég szinte teljesen kiürítette a 3,9 milliárd köbméter kapacitású rehdeni gáztározót, amely Németország (azaz Nyugat-Európa) legnagyobb földgáztárolója.

A Gazprom Germania GmbH április 4-én került a szabályozó hatóság ellenőrzése alá, mivel a gazdasági minisztérium igyekezett megakadályozni, hogy a JSC Palmary és a Gazprom Export Business Services LLC, mindkettő oroszországi vállalat, felvásárolja a vállalatot - közölte akkor a gazdasági minisztérium a Reuters szerint.

A német külkereskedelmi törvény szerint tilos a kritikus infrastruktúrák felvásárlása az EU-n kívüli szereplők által, kivéve, ha a felülvizsgálatok ezt lehetővé teszik. Az oroszországi gáztermelésre alapozott tevékenységek a nagy- és kiskereskedők ellátására, a tárolásra és a csővezetékes szállításra terjednek ki, lefedve a teljes gázellátási láncot, tehát Berlin nem hagyhatta, hogy a Gazprom Germania idegen kézbe kerüljön, írta lapunk korábban.