Japán csütörtökön felfüggesztette az országszerte 863 oltóközpontba szállított 1,63 millió Moderna-vakcina felhasználását, több mint egy héttel azután, hogy a hazai forgalmazó, a Takeda Pharmaceutical bejelentést kapott arról, hogy egyes fiolákban szennyeződés található - írja a Reuters. Az NHK csütörtökön késő este közzétett jelentésében minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a részecske reagált a mágnesekre, ezért azt gyanították, hogy fém. A Moderna ezeket "részecskéknek" minősítette, amelyek nem jelentettek biztonsági vagy hatékonysági problémát.

Az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője azt mondta, hogy a szennyező anyag összetételét nem erősítették meg. A Takeda nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

A szennyező anyagról szóló hírek viszont ismét csökkenthetik a japán oltási kedvet, mivel sokakat - különösen a fiatalokat - nehéz meggyőzni az oltás beadásáról. Közben viszont a járvány intenzíven terjed az országban: pénteken további nyolc prefektúra vezetett be szükségállapotot, ami azt jelenti, hogy Japán lakosságának mintegy 80 százalékát érinti már valamilyen koronavírus elleni korlátozás. A kormány csütörtökre közel 25 000 új fertőzésről és 2 000 súlyos esetről számolt be, ami rekordot jelentett.

A minisztérium szerint a Moderna tételek felfüggesztése elővigyázatossági intézkedés volt, de ez arra késztetett több japán vállalatot, hogy lemondja a dolgozók beoltását, az európai gyógyszerfelügyelet pedig vizsgálatot indított. Például az ANA Holdings légitársaság közölte, hogy további Moderna készleteket biztosított, és szombaton folytatja az oltásokat, miután két napra felfüggesztette azok beadását. 

A spanyol Rovi gyógyszeripari vállalat, amely a Moderna vakcinákat az Egyesült Államokon kívüli piacokra szállítás előtt tölti az ampullákba, azt mondta, hogy a szennyeződés az egyik gyártósoron felmerült gyártási probléma miatt következhetett be. A cég szóvivője szerint a vállalat nem tud többet mondani, amíg ki nem vizsgálják az esetet. A Moderna a szóban forgó és a két szomszédos gyártósoron készült tételek szállítását felfüggesztette.

Az amerikai gyártó mRNS-oltása a második adag beadása után hat hónappal mintegy 93 százalékban hatásos a koronavírus ellen.