A Bloomberg által összesített adatok szerint 20, amerikai földgázt szállító tartályhajó tart Európába, szemben a szentestét megelőző napi 15-tel. További 14 hajó tartott úgy a kontinens felé az Egyesült Államoktól, hogy még a szállítmányát meg sem vették, tehát nem tudni, hogy melyik lng-terminálhoz kell majd szállítania.

Az európai gázárak már a negyedik egymást követő ülésszakon csökkentek, mivel az amerikai szállítmányok várhatóan segítenek enyhíteni az ellátási aggodalmakat. Az üzemanyag ára még a legutóbbi visszaesés után is tízszer magasabb, mint egy évvel ezelőtt. 

A problémát az okozta, hogy az ősszel a Gazprom csökkentette az európai tranzit mennyiségét, arra hivatkozva, hogy az orosz tározókat töltik fel a szokatlanul hideg télre készülve. Európai vezetők már korábban is arról beszéltek, hogy valójában Moszkva csak így akar nyomást helyezni az EU-ra, hogy gyorsítsa fel az Északi Áramlat 2. gázvezeték engedélyeztetési folyamatait. Később Vlagyimir Putyin elnök utalt is rá, hogy a papírok elintézése megoldhatná az energiaválságot.