távközlési berendezéseket gyártó svéd Ericsson elismerte bűnösségét egy korrupciós ügyben, és 206 millió dolláros (72 milliárd forint) büntetést fizet a megállapodás keretében – közölte az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az Ericsson megsértette azt az amerikai törvényt, amely tiltja, hogy vállalatok külföldieknek pénzt, vagy bármilyen értéket adjanak annak érdekében, hogy üzleti lehetőségekhez jussanak.

A svéd távközlési vállalatot többek között vesztegetéssel és a könyvelés meghamisításával vádolták meg a világ számos országában.

Számos országban megvesztegettek kormányzati tisztviselőket

A bírósági dokumentumok szerint az Ericsson 2000-től egészen 2016-ig meghamisította a könyvelési adatokat és tanácsadókon és alvállalkozókon keresztül kormányzati tisztviselőket vesztegetett meg Dzsibutiban, KínábanVietnámbanIndonéziában és Kuvaitban.

A vádalku szerint, amelyet még a bíróságnak el kell fogadnia, az Ericsson beismerte bűnösségét a korrupciós összeesküvésben és a törvény könyvelési adatokra vonatkozó tételeinek megsértésében.

Az Ericssonnak mindezek mellett 2024 júniusáig próbaidőt is le kell töltenie, és még egy éven át alá kell vetnie magát független megfigyelésnek.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy 1400 fős létszámleépítést tervez Svédországban, emellett az utolsó negyedéves nyeresége 39 százalékkal, a tavalyi profitja pedig 17 százalékkal esett.