A H&M-t, a Burberry-t, a Nike-t, az Adidas-t és más nyugati márkákat bojkottálják a kínai fogyasztók a múlt hét óta, miután a cégek jelezték, nem vásárolnak több gyapotot a Hszincsiangból a kényszertáborok miatt. A gyártók az egyre növekvő nyomás miatt döntöttek így, miután az Egyesült Államok és más nyugati kormányok fokozzák a Kínára nehezedő nyomást a térségben a feltételezett emberi jogi visszaélések miatt - írja a Reuters.

"Nem hiszem, hogy egy vállalatnak politizálnia kellene a gazdasági magatartását" - mondta Hszu Guicsiang, hszincsiangi kormányszóvivő hétfő reggeli sajtótájékoztatóján. „A H&M továbbra is pénzt kereshet a kínai piacon? Többé nem" - tette hozzá fenyegétesszerűen, jelezve, hogy szerinte piaci cégek részéről értelmetlen ilyen politikai vitákba bekapcsolódni.

"Ez olyan, mintha egy követ azért emelnénk fel, hogy a saját lábunkra ejtsük" - mondta Guicsiang a nyugati cégek fellépése kapcsán.

A kínai közösségi média felhasználói a múlt héten elkezdték terjeszteni a H&M 2020-as nyilatkozatát, miszerint már nem fog gyapotot beszerezni Hszincsiangból. A cég a lépést azzal indokolta, hogy nem tudja hitelesen ellenőrizni a nyersanyagok forrását, hogy azokat nem rabszolgákkal, vagy internálótáborokba zárt emberekkel szedetik-e le.

Peking viszont többször tagadta volna, hogy a muszlim ujgur kisebbséget internálta volna. Munkatovábbképzési helyeknek állítják be a kritizált létesítményeket, ahol segítenek a munkanélküli embereknek új szakmákat tanulni.

Elijan Anayat, a hszincsiang kormány másik szóvivője a tájékoztatón elmondta, hogy a kínai emberek nem olyan vállalatok termékeit akarják, mint a H&M és a Nike, amelyek bojkottálták Hszincsiang gyapotját. Azt mondta, örömmel fogadná a régió gyapotföldjeire látogató vállalatokat, hogy maguk is megnézhessék őket.

Washington pénteken elítélte az állam által vezetett bojkottálási kampányt, amelyet Kína az Egyesült Államok és más nemzetközi vállalatok ellen vezet, amiért elkötelezték magukat a hszincsiangi pamut felhasználásával szemben.

A fogyasztói bojkottok hulláma Kínában egybeesett Nagy-Britannia, Kanada, az Európai Unió és az Egyesült Államok által a múlt héten bevezetett összehangolt szankciókkal, amelyeket szintén az emberi jogi visszaélések miatt vezettek be.